Trouwkaart etiquette: hoe heurt het eigenlijk?
Je trouwdag regelen is fantastisch, maar ook best veel werk. Alleen over de trouwkaarten heb je vast al veel vragen. Wanneer stuur je de trouwkaart bijvoorbeeld op, en hoe geef je het verschil tussen daggasten en avondgasten goed aan? Gelukkig hebben wij jarenlange ervaring om je ermee te helpen. We vertellen je alles over de etiquette rondom de trouwkaart, save the date kaart en alle andere kaarten die erbij horen. Zo verstuur jij je trouwkaarten zonder stress en helemaal op tijd.
Waar wil je meer over weten?
Algemene tips rondom de etiquette voor trouwkaarten
We vertellen je graag alles over de etiquette rondom de huwelijksuitnodiging. Maar eerst geven we je een paar algemene tips voor het maken, versturen en bestellen van trouwkaarten. Een goed begin is namelijk het halve werk! Ook verloopt het regelen van je trouwkaarten een stuk relaxter als alles helder is.
Kies dezelfde stijl trouwkaarten
Wanneer je verschillende soorten trouwkaarten wilt bestellen, kies dan voor dezelfde stijl. Met save the date kaarten, trouw- en bedankkaartjes in één stijl breng je eenheid in je trouwkaarten. Ook introduceer je hiermee gemakkelijk het thema van je bruiloft. We hebben trouwens veel mooie trouwkaartensets waarin die eenheid helemaal terugkomt.
Verstuur je trouwkaarten op tijd
We zeiden het al: het is geweldig om je mooiste dag samen te stellen, maar er komt ook veel bij kijken. De ceremoniemeesters regelen, de gastenlijst maken, een trouwjurk en trouwpak kopen… Je denkt dan misschien niet direct aan de kaarten, maar ze zijn wel erg belangrijk. Hiermee weten je gasten namelijk precies waar en wanneer ze ergens moeten zijn. Best wel handig op je mooiste dag, toch? ;–) Bestel je kaarten dus op tijd, zodat iedereen bijtijds op de hoogte is. We vertellen je hieronder wanneer je je bruiloftsdrukwerk het beste kunt bestellen en versturen.
Save the date wanneer:
Bestellen: 7 maanden voor je trouwdag
Versturen: 6 maanden voor de bruiloft
Wanneer trouwkaarten versturen:
Proefdruk bestellen: 12 weken voor de bruiloft of eerder
Bestellen: 10 weken voor je trouwdag
Versturen: 6 tot 8 weken voor de bruiloft
Menukaarten:
Bestellen: 2 weken voor de bruiloft
Bedankkaarten:
Bestellen: 2 weken voordat je trouwt
Versturen: op de bruiloft meegeven of tot 3 week na de bruiloft versturen
Pas getrouwd kaarten:
Bestellen: 2 weken voor je bruiloft tot 1 maand na je bruiloft
Versturen: 1 maand nadat je getrouwd bent
💌 Ook leuk om te lezen: Zó bewaar je de felicitatiekaartjes van je bruiloft origineel!
Save the date kaarten: betekenis, naar wie en wanneer?
Wanneer je aan de slag gaat met je bruiloftsdrukwerk, dan begin je het liefst met de save the date kaarten. Deze zijn niet verplicht, maar wel erg handig om de trouwdatum op tijd met jullie gasten te delen. De betekenis van ‘Save the date’ is trouwens ‘Houd de datum vrij’. Want je wilt het liefst dat iedereen erbij kan zijn.
Voor wie zijn save the date kaarten?
Je stuurt save the date kaarten als je bijvoorbeeld trouwt in of rond een vakantie, als je in het buitenland trouwt of als je bruiloft meerdere dagen duurt. Natuurlijk kun je deze kaarten ook gewoon sturen als je op een maandagochtend in februari trouwt. Het uiteindelijke doel is namelijk gewoon dat je al je liefste mensen om je heen hebt op je trouwdag.
Naar wie stuur je save the date kaarten?
Save the date kaarten stuur je naar daggasten en avondgasten. Receptiegasten hoef je geen kaartje te sturen. De receptie is namelijk voor kennissen, buren en vrienden van ouders, en het is minder belangrijk dat zij aanwezig kunnen zijn.
Save the date: wanneer verstuur je ze?
Save the date kaarten verstuur je wanneer jullie de trouwdatum definitief hebben gekozen. Als regel kun je aanhouden dat je ze minimaal 6 maanden voor de bruiloft verstuurt. Zo weet je zeker dat iedereen die uitgenodigd is ook kan komen.
Wat moet er op een save the date kaart?
De save the date kaart is qua tekst het allermakkelijkste om te schrijven. Je hoeft er namelijk alleen maar jullie namen en de trouwdatum op te zetten. Eventueel kun je nog jullie adres en een korte tekst erop zetten, maar dat hoeft niet. Ook zou je je gasten nog kunnen laten weten welk dagdeel ze vrij moeten houden, maar ook dit is optioneel. Informatie als de trouwlocatie en de dagplanning horen op de trouwkaart, en dit zet je dus nog niet op de save the date kaarten. Kortom:
- Wel de trouwdatum
- Wel jullie namen
- Niet de trouwlocatie
- Niet de dagplanning
✨ Tip: In ons artikel Alles over save the date kaarten vertellen we je alle handige ins en outs van deze kaart. Ook delen we hier leuke voorbeeld teksten voor op je save the date kaart.
Trouwkaarten: etiquette voor de belangrijkste kaart
De belangrijkste kaart is toch wel jullie trouwkaart. Hier staat namelijk alle informatie op die je bruiloftsgasten nodig hebben. En stuur je geen save the date kaarten, dan is de trouwkaart het eerste wat je gasten zullen zien van je bruiloft. En met die eerste aanblik deel je ook de stijl en sfeer die jullie willen uitstralen. Niet zo gek dus dat je de etiquette van je trouwkaart helemaal op orde wilt hebben. Wij vertellen je alles wat je moet weten.
Naar wie stuur je een trouwkaart?
Volgens de officiële etiquette rondom de trouwkaart hoort iedereen van 18 jaar en ouder een eigen huwelijksuitnodiging te krijgen. Ook als iemand nog bij zijn ouders woont, hoort hij een eigen trouwkaart te ontvangen. Dit laatste is trouwens niet meer heel gebruikelijk om te doen. Je kunt dus gewoon één kaart per adres versturen. Wil je niet iedereen van het gezin uitnodigen, let er dan wel op wat je op de envelop schrijft. Het kan anders maar zo zijn dat er ook mensen komen die je niet had uitgenodigd! We leggen het je hieronder uit:
- Mevrouw De Jong / Marlies de Jong: alleen mevrouw De Jong is uitgenodigd. Partner en kinderen zijn niet uitgenodigd.
- De heer Sari en mevrouw De Jong: ongehuwde volwassenen.
- De heer en mevrouw De Jong: alleen de volwassenen zijn uitgenodigd.
- Familie of Fam. De Jong: het hele gezin is uitgenodigd
💌 Meer weten? Lees hier alles over het schrijven van de enveloppen.
Wanneer kun je de trouwkaarten het beste versturen?
Het is gebruikelijk om trouwkaarten zo’n 6 tot 8 weken voor de bruiloft te sturen. Zo hebben je gasten genoeg tijd om de datum in hun agenda te zetten en eventuele andere afspraken te verzetten. Trouw je rond een vakantie of een andere drukke periode, verstuur je trouwkaarten dan minimaal 2 maanden van tevoren. Een save the date kaart is dan ook handig om te versturen.
Laat je je trouwkaarten als pakketje thuisbezorgen, bestel ze dan een week voor het versturen. Zo heb je genoeg tijd voor het schrijven van de enveloppen, het plakken van sluitzegels en het eventueel toevoegen van een briefje van de ceremoniemeesters.
Wat schrijf je op een trouwkaart?
De trouwkaart schrijven is iets meer werk dan de save the date kaart. Want op die laatste staat eigenlijk alleen de datum en jullie namen, terwijl de trouwkaart juist alle informatie van de hele dag bevat! Dit staat er allemaal op een trouwkaart:
- De namen van het bruidspaar
- De aankondiging
- De trouwdatum
- De locatie en tijden
- De contactgegevens van het bruidspaar en de ceremoniemeester(s)
- De dresscode
- De cadeautip(s)
- Of iemand dag- of avondgast is.
- Een persoonlijke boodschap
- RSVP
Namen: voor- en achternaam en welke naam volgorde op de trouwkaart
Jullie namen mogen niet ontbreken op de huwelijksuitnodigingen. Best handig als de gasten weten wie er precies gaan trouwen. Zet zowel jullie voornaam als achternaam op de kaart, want niet iedereen kent jullie misschien even goed. Op de voorkant van de kaart kun je wel alleen jullie voornaam zetten. Hebben jullie meerdere namen of doopnamen, schrijf deze dan eventueel ook op de kaart. En de volgorde van jullie naam op de trouwkaart? De naam van de bruid komt eerst, en daarna de naam van de bruidegom. Wanneer jullie bruid & bruid of bruidegom & bruidegom zijn, moet je er met z’n tweeën uit zien te komen :–)
Aankondiging van het huwelijk
Als je gasten de kaart ontvangen is het fijn dat direct duidelijk is dat het om een bruiloft gaat. Een tekst als ‘Wij gaan trouwen!’ of ‘Wij zeggen ja!’ is bijvoorbeeld erg geschikt.
Trouwdatum
Superlogisch natuurlijk, maar we willen hem toch even noemen: de trouwdatum! En laat hem ook duidelijk terugkomen, zodat er geen vragen ontstaan bij je gasten. Je zult trouwens niet de eerste zijn die vergeet om essentiële informatie op de trouwkaart te zetten!
Locatie en tijden
Op de juiste plaats, op de juiste tijd, dat is het doel van de locatie en tijden op de trouwkaart. Zet het dus duidelijk op de kaart, zodat je gasten precies weten waar ze moeten zijn. Dit scheelt jou en je ceremoniemeesters veel stress. Afhankelijk van hoe het trouwprogramma eruitziet vermeld je de aanvangstijd en locatie van de volgende onderdelen:
- De huwelijksceremonie
- De dagplanning
- De kerkdienst
- De receptie
- Het avondfeest
Zet ook de eindtijd op de uitnodiging. Je gasten weten dan precies wanneer de taxi moet voorrijden en hoe laat de oppas afgelost kan worden.
Contactgegevens
Iets wat ook niet mag ontbreken op de trouwkaart zijn de contactgegevens. Want hebben gasten vragen, willen ze zich afmelden of hun dieetwensen doorgeven, dan is het handig dat ze weten bij wie ze terecht kunnen. Wil je zelf niet gestoord worden tijdens de voorbereidingen van je bruiloft, zet dan alleen de contactgegevens van de ceremoniemeester(s) neer.
Dresscode op trouwkaart
Heb je een thema of stijl in gedachten voor de trouwdag, dan wil je natuurlijk dat je gasten in stijl gekleed zijn. Vermeld in dat geval ook een dresscode op je trouwkaart. Benieuwd hoe je de dresscode op de trouwkaart kunt zetten? Hieronder vind je een aantal voorbeelden:
- Dresscode: Tenue de Ville
- Thema: Festival Chic
- We zouden het leuk vinden als je feestelijk gekleed komt!
🎩 Ook leuk om te lezen: Dresscode op je bruiloft? Dit wil je weten!
Cadeautip op je trouwkaart
Hebben jullie bepaalde huwelijkscadeaus in gedachten, of sparen jullie voor je huwelijksreis? Geef dit dan aan op je trouwkaart. Zet bijvoorbeeld een link naar jullie cadeaulijst op de kaart of zet er een envelopje op als jullie graag geld zouden ontvangen. Zo kun je de cadeautip op je trouwkaart bijvoorbeeld vermelden:
- Cadeautip: ✉️ voor onze huwelijksreis
- Nog op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk ons cadeaulijstje op lijstje.nl/samiraenewald
- 💝 Het grootste cadeau dat je ons kunt geven? Een donatie aan het dierenasiel in Zwolle.
💡 Tip: Zoek in onze kaartmaker bij figuren op ‘envelop’ of ‘cadeau’. Je vindt dan de leukste figuren waarmee je cadeautip extra opvalt.
Daggasten, avondgasten en receptiegasten
Voor je gasten is het handig wanneer het direct duidelijk is of ze daggast of avondgast zijn. Als je budget het toelaat kun je ervoor kiezen om verschillende trouwkaarten voor de daggasten, avondgasten en receptiegasten te maken. Dit is het verschil:
- Daggasten ontvangen een kaart met het programma voor de hele dag.
- Avondgasten stuur je een trouwkaart met info over de ceremonie en het avondprogramma.
- Receptiegasten krijgen een kaart met info over de ceremonie.
Wil je minder besteden aan je bruiloftsdrukwerk, maak dan alleen trouwkaarten met informatie over de openbare ceremonie. Info die alleen voor de dag- of avondgasten bedoeld is, kun je dan in een begeleidende brief zetten. Of doe het chic en toch goedkoop met inlegvellen bij je trouwkaarten!
💍 Handig: In dit artikel vind je voorbeeld teksten om te laten weten of iemand dag- of avondgast is
Persoonlijke boodschap
Je maakt je kaart echt uniek met een persoonlijke tekst. Een songtekst, mooie quote of gedicht is bijvoorbeeld helemaal op z’n plek op een trouwkaart. Ontdek bijvoorbeeld de mooiste teksten voor op je trouwkaart of bekijk onze trouwkaarten eens voor leuke tekstinspiratie.
RSVP op trouwkaart: de etiquette
Het is wel zo fijn als je weet hoeveel gasten er nou echt op je bruiloft komen. Laat de genodigden daarom aangeven of ze erbij zijn of niet. Vermeld bijvoorbeeld op de trouwkaart: Mocht u verhinderd zijn, laat dit dan even weten aan de ceremoniemeesters. Je kunt ook een apart kaartje bij de trouwkaart doen, de RSVP. Dit staat voor répondez s’il vous plaît. Zet op dit kaartje wat de uiterste datum is dat gasten kunnen reageren, en hoe ze dit kunnen doorgeven. Vermeld ook of gasten alleen moeten antwoorden als ze er niet bij kunnen zijn.
Menukaarten: zo heurt het
Menukaarten zijn de finishing touch van je bruiloft. En je maakt het helemaal bijzonder als je menukaarten in dezelfde stijl als je trouwkaarten bestelt. Naast de etiquette rondom de trouwkaart, vertellen we je ook graag meer over hoe het hoort met menukaarten.
Wanneer bestel je de menukaarten?
Menukaarten kun je bestellen zodra je weet wat je gaat eten en uit hoeveel gangen het menu bestaat. Wil je jezelf de vrijheid geven, dan kun je ze twee weken voor de bruiloft bestellen. Op werkdagen voor 20:00 uur besteld, is dezelfde dag verzonden. Bestel de menukaarten niet in de laatste week voor jullie bruiloft, want dan heb je het al druk genoeg met de anderen voorbereidingen.
Wat zet je op een menukaart?
Op de menukaarten zet je wat je gaat eten. Kunnen je gasten kiezen tussen twee gerechten, dan zet je ze allebei op de menukaart. Speciale gerechten voor gasten met een allergie of dieetwens hoeven volgens de trouwkaart etiquette niet te worden genoemd. Het mag natuurlijk wel, dan weten ze dat je ook aan hen hebt gedacht. De gerechten zet je in de volgorde van opkomst:
- Driegangenmenu: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
- Viergangenmenu: soep, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
- Vijfgangenmenu: koud voorgerecht, soep, warm voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
Bedankkaarten om na te genieten
Met bedankkaartjes kun je al je gasten bedanken dat ze er waren. Stuur je je bedankkaartjes op, dan is het erg mooi om een trouwfoto op je bedankkaartjes te zetten. Zo genieten gasten nog even na van jullie mooie dag. Ook hebben ze direct een aandenken om in de woonkamer neer te zetten.
Wanneer versturen?
Bedankkaartjes kun je geven zodra de gasten vertrekken, maar je kan ze ook een aantal weken na de trouwdag versturen. Het leuke aan deze laatste optie is dat de gasten nog even terug kunnen denken aan de bruiloft. Verstuur ze bijvoorbeeld als je terugkomt van je huwelijksreis, twee of drie weken na de trouwdag.
Wat zet je erop?
Rondom bedankkaarten bestaat weinig trouwkaart etiquette. Een persoonlijke boodschap is wel heel leuk. Bedank bijvoorbeeld voor de aanwezigheid en het geweldige feest, of voor het mooie huwelijkscadeau. Natuurlijk kun je ook iedereen eenzelfde kaartje sturen met een algemene boodschap. In ons artikel met teksten voor op een bruiloftsbedankkaartje vind je leuke inspiratie.
💕 Tip: Zet je bedankkaartje al klaar in je Kaartje2go account. Als jij nog lekker op huwelijksreis zit te genieten van je cocktail, ontvangen je gasten automatisch een persoonlijk bedankje.
Pas getrouwd kaarten na stiekem trouwen
Pas getrouwd kaarten stuur je volgens de etiquette van de trouwkaart na afloop van de bruiloft. Het is een kaartje met de boodschap ‘wij zijn getrouwd’. Dit kaartje is heel handig als je in stilte bent getrouwd of voor een kleine bruiloft bent gegaan. Je kunt een pas getrouwd kaartje sturen naar iedereen die niet op je bruiloft was, en die je graag wilt laten weten dat je getrouwd bent.
Wat zet je erop?
Op de pas getrouwd kaart zet je in ieder geval jullie namen en de trouwdatum. Eventueel kun je nog iets vertellen over de trouwdag. Bijvoorbeeld:
Hoera! Wij zijn getrouwd op 15 mei 2025.
Het was een mooie, kleine ceremonie op een zonnige dag.
Erica & Mo Baki
💙 Wil je meer leuks lezen over trouwkaarten? Ontdek na de trouwkaart etiquette dan ook de trouwkaartentrends van 2024!