Kerst 2 december 2021

De ultieme tips voor het versieren van je kerstboom

kerstboom optuigen

Je kerstboom optuigen is toch wel een momentje. Want als-ie eenmaal staat, is de kersttijd echt begonnen! Misschien heb je al weken reikhalzend naar dit moment uitgekeken, en nu het zover is wil je het graag goed doen. Wij geven je daarom onze ultieme tips voor het versieren van je kerstboom, en hoe je dit perfect doet. Zo geniet je straks telkens weer van je boom als je er een blik op werpt. 

Kerstboom optuigen: Eerst je kerstboom rechtop zetten

Als eerste is het van belang om je kerstboom stevig rechtop te zetten. Bij een kunstkerstboom is dat makkelijk: pootjes eronder en versieren maar! Een echte kerstboom vraagt wat meer aandacht. We hebben de verschillende opties voor een kerstboom met en zonder kluit voor je op een rijtje gezet. Zo staat-ie stevig, en recht.

Kerstboom met kluit: hoe kun je hem neerzetten?

Een kerstboom met kluit zet je neer door hem te verpotten. Kies bijvoorbeeld voor een emmer, een rieten mand bekleed met plastic of een speciekuip. Vul deze met aarde en giet vervolgens wat water in het gat waar de kluit komt. Dompel de kluit vervolgens onder in water en plant je kerstboom. Als laatste geef je je boom een flinke scheut water. En staat je kerstboom bijvoorbeeld in een emmer, dan is het leuk om deze nog wat meer aan te kleden. Bijvoorbeeld met een kerstboommand of een kleed. 

Afgezaagde kerstboom neerzetten

Er zijn verschillende manieren voor het neerzetten van een kerstboom zonder kluit. Een kerstboomstandaard, houten kruis, emmer met zand… We lichten alle opties even toe.

Kerstboomstandaard

In een kerstboomstandaard kun je je kerstboom zonder kluit rechtop zetten met schroeven. Het voordeel van zo’n standaard is dat je je kerstboom water kunt geven, door middel van het reservoir. Zo blijft je kerstboom langer mooi. Zaag van tevoren een aantal centimeter van de stam, het liefst zo recht mogelijk. Zo kan de boom het water beter opnemen en heb je meer kans dat je boom ook recht staat.

Houten kruis

Je kunt je kerstboom zonder kluit ook op een houten kruis bevestigen. Het nadeel van deze methode is dat je je kerstboom geen water kunt geven. De naalden zullen dan dus sneller uitvallen. Zaag voordat je hem neerzet een aantal centimeter van je kerstboom en laat hem vervolgens een dag in een emmer met water staan. Zo kan je boom in ieder geval wat water opnemen. Het houten kruis is gewoon in de winkel te koop en aan de onderkant van je kerstboom te bevestigen met spijkers. Je kunt natuurlijk ook zelf een houten kruis maken.

Emmer met zand

Een andere optie is om je kerstboom zonder kluit in een pot of emmer met zand te zetten. Zaag je kerstboom eerst een stukje af en laat hem een dag water opnemen. Voeg vervolgens zand toe om je kerstboom stevig neer te zetten. Het nadeel van deze methode is dat je kerstboom kan omvallen. Het voordeel is weer dat hij gewoon water kan krijgen. 

Kerstboom die scheef staat rechtop zetten

Staat je kerstboom scheef in z’n pot of standaard? Dan kun je hem natuurlijk opnieuw potten of in de schroeven zetten. Maar handiger bij een kerstboom zonder kluit is om te checken of de onderkant recht afgezaagd is. Zo niet, zaag dan opnieuw een deel af om hem recht in de standaard te krijgen. Een gemakkelijkere optie voor een kerstboom met of zonder kluit is om er simpelweg iets onder te leggen, zoals een stukje hout of een kartonnetje. Als laatste is een stukje visdraad spannen vanaf de piek ook een goede optie. 

Je kerstboom versieren: de volgorde

Staat je kerstboom, dan is het tijd voor het kerstboom optuigen! En dan is de volgorde best cruciaal voor een prachtige boom. Maar hoe begin je een kerstboom te versieren? Dit is de volgorde voor het aankleden van je kerstboom:

1. Kerstlampjes in de boom doen
2. Slingers en/of kralenkettingen
3. Piek
4. Kerstballen en ornamenten
5. Finishing touches: veren, bloemen, kleed

Tip: Heb je een kerstboommand voor je neppe kerstboom of kerstboom zonder kluit? Voorzie je kerstboom hier dan al van voor het versieren. Zo hoef je je boom niet op te tillen met alle versieringen erin.

Voor elke stap van het opzetten van je kerstboom hebben we wat handige tips voor je op een rijtje gezet.

1. Kerstlampjes in de boom doen

Je begint het kerstboom optuigen met de kerstlampjes in de boom hangen. Drapeer ze eerst losjes over de takken heen, zodat je kunt zien of ze goed verdeeld zijn. Begin bovenaan en let erop dat de stekker bij het stopcontact uitkomt. Wanneer alle lampjes losjes over de takken hangen, zet je de lichtjes aan en neem je een paar meter afstand van de boom. Kijk vervolgens door je wimpers naar de verdeling van de lichtjes. Zo zie je het beste hoe de verdeling is, en kun je hier en daar nog wat aanpassingen doen. Wanneer alles mooi verdeeld is maak je de lichtjes vast aan de takken.

2. Slingers en/of kralenkettingen

Nu de lichtjes vast zitten, ga je de slingers en kralenkettingen draperen. Ook hierbij is het handig om van boven naar beneden te werken. Heb je brede en smalle strengen met slingers en kettingen? Hang dan de smalle strengen bovenin en de brede strengen onderin. Neem na het draperen van de slingers en kettingen opnieuw afstand van je boom. Zo kun je de verdeling bekijken en aanpassen.

3. Piek

Zijn de lichtjes, slingers en kettingen goed verdeeld, dan is het tijd voor de piek. De piek… We horen je het denken! Het is misschien een beetje gek om hem nu al te plaatsen, maar zo voorkom je dat er kerstballen sneuvelen tijdens het bevestigen. Al snappen we het als je eigenwijs bent en hem als kers op de taart als laatste wilt plaatsen ;–)

4. Kerstballen en ornamenten

Na de slingers en kettingen kun je de ornamenten en kerstballen in je boom hangen. Deze kun je natuurlijk zomaar hangen waar je wilt, maar er zijn een paar handige trucjes die we je niet willen onthouden.

  • Maak groepjes met verschillende kerstballen en hangers. Zo hangen dezelfde kleuren en ornamenten straks niet naast elkaar.
  • Ook bij kerstballen en -hangers geldt dat kleine beter bovenin gehangen kunnen worden, en grote onderin.
  • Je kerstballen en ornamenten komen het beste tot hun recht als je ze niet laat rusten op een andere tak. 
  • Hou een aantal ballen en hangers achter de hand, zodat je straks nog lege plekken in je boom kunt opvullen. 

5. Finishing touches: veren, bloemen en een kleed

Ga je all out met veren en bloemen, dan kun je deze bij de laatste stap aan je boom toevoegen. Meestal hoef je deze niet te vast te maken aan takken, dus kun je ze eigenlijk in je boom leggen waar je maar wilt. Als laatste kun je de overgebleden ballen en hangers gebruiken voor lege plekken, en drapeer je het kleed (als je dat hebt) onder je boom.

Wanneer kun je de kerstboom opzetten?

Ook handig om te weten is wanneer je de kerstboom kunt optuigen. In Nederland is de ongeschreven regel dat je je kerstboom mag opzetten na 5 december. Gelukkig mag je helemaal zelf weten wat je doet, dus je kerstboom in oktober of november neerzetten is ook helemaal prima. Hoe meer sfeer, hoe meer vreugd!

⭐ Ook leuk voor jou: Wanneer mag je de kerstversiering ophangen?

Waneer doe je de kerstboom weg?

En dan is het natuurlijk ook nog de vraag tot wanneer je je kerstboom laat staan. Ook hier is weer een ongeschreven regel voor, namelijk dat je boom op Driekoningen (6 januari) op zolder opgeborgen is. Maar jij bepaalt natuurlijk zelf hoe lang je die gezellige kerstsfeer nog nodig hebt in de donkere maanden!

Ook interessant voor jou: