Van etiquette tot cadeaus: alles over verloven!
Verloven; als jullie trouwplannen hebben, dan maak je ze met je verloving opeens heel concreet. En het is dan best handig om er wat meer over te weten! Want wanneer ben je eigenlijk verloofd, wat zijn de etiquette, en wat geef je voor cadeau aan een stel dat verloofd is? Op al je prangende vragen over deze bijzondere gebeurtenis geven wij graag het antwoord!
✨ Ook leuk voor jou: Verloofd? Deze dingen wil je dan zeker doen!
Waar wil je over lezen?
Verloven: de 9 meestgestelde vragen beantwoord
1. Wat is verloven?
De betekenis van ‘zich verloven’ is volgens de Van Dale: een voorgenomen huwelijk bekendmaken, oftewel aankondigen dat jullie gaan trouwen. Al zullen de meeste mensen zeggen dat het gaat om het ten huwelijk vragen van je partner (of je partner jou), en het er vervolgens samen over eens te zijn dat jullie gaan trouwen. Verloofd zijn is dus niet iets officieels, maar net als een relatie meer een belofte tussen twee mensen. Je bent dus verloofd wanneer je samen afgesproken hebt te gaan trouwen.
2. Wat is de etiquette rondom een verloving?
Er zijn tegenwoordig gelukkig geen regels meer om te volgen rond je verloving. Wel zijn er wat gebruiken die vaak terugkomen, zoals het stellen van de vraag ‘Wil je met me trouwen?’ op één knie en het geven van een verlovingsring. Ook vinden veel mensen het leuk als het aanzoek op een mooie of bijzondere plek plaatsvindt. Vroeger werd het aanzoek altijd door de man gedaan, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg vrouwen die hun partner ten huwelijk vragen. Met de nadruk op partner, want een verloving tussen mensen van hetzelfde geslacht is gelukkig heel normaal geworden! En het wordt natuurlijk vaak gewaardeerd, maar het vragen om toestemming bij de ouders van je partner hoeft ook niet meer. Onthoud vooral dat het nu belangrijker is dat je verloving bij jullie past, hoe dit bijzondere moment er ook uit ziet.
Verloving etiquette van vroeger
Vroeger werd de etiquette rondom verloven strak gevolgd, zodat er geen ongemakkelijke situaties zouden ontstaan. In het etiquetteboek Hoe hoort het eigenlijk? uit 1939 beschrijft Amy Groskamp-Ten Have hoe het precies in z’n werk moest gaan. Zo vroeg de man de vrouw altijd ten huwelijk. Zei ze ja, dan vroeg hij haar vader om toestemming. Stemde haar vader na zijn kruisverhoor vervolgens in met het huwelijk, dan bezochten de ouders van de man de ouders van de vrouw. Een stel dat allebei al dertig of ouder was, hoefde niet per se de toestemming van de ouders te hebben.
3. We zijn verloofd, en nu?
Is de vraag der vragen gesteld en pronkt er nu een schitterende ring om jouw vinger of die van je partner? Dan kunnen de voorbereidingen van je bruiloft gaan beginnen. Of niet, want je mag natuurlijk helemaal zelf weten wanneer je gaat trouwen en of je wel wilt trouwen. Bespreek met elkaar wanneer je precies wilt trouwen en hoe jullie het tijdspad voor jullie zien. Misschien willen jullie eerst even rustig van jullie verloving genieten, of staan jullie juist te popelen om de bruiloft te regelen. Vaak begin je eerst met de globale invulling van je trouwdag. In wat voor seizoen willen jullie trouwen? Wat is jullie bruiloftsbudget? En willen jullie een groot feest, of juist intiem en gezellig tafelen met dierbaren? Van daaruit kun je wat concretere keuzes maken. Onze bruiloft checklist kan trouwens handig zijn.
4. Verloven en ondertrouw: wat is het verschil?
Verloven en in ondertrouw gaan zijn twee verschillende dingen. Je verloving is bijvoorbeeld niet een officieel iets, maar gewoon de afspraak tussen jouw en je partner dat jullie gaan trouwen. In ondertrouw gaan betekent dat je aan de gemeente doorgeeft dat jullie gaan trouwen, wat de trouwdatum wordt en welke naam jullie gaan aannemen. In Nederland is het verplicht om minimaal 1 jaar en maximaal 2 weken voor je bruiloft in ondertrouw te gaan. In de meeste gemeenten kun je het in ondertrouw gaan online regelen.
5. Op welke leeftijd mag je je verloven?
Anders dan wanneer je wilt trouwen, is er bij verloven niet zoiets als een minimale leeftijd. Een verloving is namelijk gewoon een afspraak of belofte tussen twee mensen en niet iets officieels. Feitelijk kan een stel van 16 dus al verloofd zijn met elkaar. Willen ze trouwen, dan moeten ze wachten tot ze 18 zijn of toestemming aan hun ouders vragen.
6. Hoe lang mag je verloofd zijn?
Omdat een verloving niet zwart op wit hoeft te staan bij bijvoorbeeld de gemeente, mag je net zo lang verloofd zijn als jullie zelf willen. Sommige stellen zijn dus binnen een half jaar al getrouwd, terwijl anderen zomaar 3 jaar verloofd zijn. Een gemiddelde verloving duurt trouwens zo’n 14 maanden. Leuk weetje: de langste verloving duurde 67 jaar en toen vond de bruiloft eindelijk plaats!
7. Verloofd, maar niet willen trouwen: wat te doen?
Ben je verloofd, maar wil je eigenlijk niet trouwen? Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Er zijn stellen die hun hele leven verloofd blijven en dus nooit trouwen! Het is wel lastig als je partner liever wel het jawoord wil geven en jij niet. Praat hier daarom goed over samen. Misschien wil je wel gewoon samen blijven, maar vind je trouwen op zich niet iets wat bij je past. Wees ook eerlijk tegen je partner als je twijfelt aan jullie relatie. Ga je trouwen terwijl je dat eigenlijk niet wilt, dan heb je over een tijdje misschien wel veel meer spijt.
8. Wat zijn de tradities bij een Marokkaanse verloving?
Elke cultuur kent weer zijn eigen tradities als het om verloven gaat. Een Nederlandse verloving is vaak niet meer dan een ring en een vraag, terwijl een Marokkaanse verloving veel meer draait om respect en verantwoordelijkheid. Een belangrijk onderdeel van een Marokkaanse verloving is de handvraging: de toekomstige bruidegom of een van zijn familieleden bezoekt de ouders van de toekomstige bruid om haar hand te vragen. Gaan de ouders van de bruid en de bruid zelf akkoord, dan maken de bruid en bruidegom hun verloving bekend. Om hun verloving te vieren houden ze een verlovingsfeest. Dit doen ze bijvoorbeeld alleen met nabije familie, of juist uitgebreid met vrienden en kennissen erbij.
9. Hoe kun je je verloving leuk bekendmaken?
Als je net verloofd bent, dan kun je vast niet wachten om dit bijzondere nieuws aan familie en vrienden te vertellen! En er zijn natuurlijk verschillende manieren om dat te doen. Wij hebben een aantal leuke ideeën voor je op een rijtje gezet, zodat de aankondiging van je verloving extra origineel wordt.
- Gedicht om je verloving aan te kondigen
- Foto van de ring op sociale media
- Bekend bruiloftslied afspelen op je verjaardag of feestje
- Kaartje voor getuige: wil je mijn getuige zijn?
- Een geheim verlovingsfeest geven
Een verlovingsfeest geven
Je verlooft je misschien maar één keer in je leven, dus dat is wel reden voor een leuk verlovingsfeestje! Niet alleen vieren jullie dan samen de liefde, de verschillende families en vriendengroepen kunnen elkaar zo ook beter leren kennen. Een paar handige en leuke dingen om mee te nemen tijdens het organiseren:
- Nodig alleen familieleden en vrienden uit die je ok gaat uitnodigen voor je bruiloft.
- Kies voor verloving decoratie in de stijl van je bruiloft. Zo kunnen je gasten alvast sfeerproeven!
- Vroeger was het gebruikelijk dat de ouders van de bruid het feest hielden; dat hoeft niet meer per se.
- Zet geen cadeautip op de uitnodiging van je verlovingsfeest, dat is niet heel gebruikelijk in Nederland.
Wil je meer weten? Lees hier alles over het geven van een verlovingsfeest.
Leuk cadeau voor een verloving
Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor een verloving, denk dan niet te groots. Je wilt waarschijnlijk ook nog een tof huwelijkscadeau kopen. Geef bijvoorbeeld iets wat ze kunnen gebruiken tijdens het voorbereiden van de bruiloft of ga juist voor een cadeau waarmee ze een beetje kunnen ontspannen. Wij tippen je deze leuke cadeaus voor een verloving.
- Avondje bioscoop tussen het regelen door
- Fles wijn
- Notitieboekje of (papieren) weddingplanner voor alle regelzaken
- Trouwdagboek voor herinneringen aan de voorbereidingen
- Tijdschriften over trouwen
Ook leuk om te lezen: 14 cadeaus als verrassing voor een verloving
Felicitatie voor een verloving schrijven
Hebben vrienden of je broertje en zijn vriendin laten weten dat ze verloofd zijn? Stuur ze een kaartje en wens ze iets als ‘gefeliciteerd met jullie verloving!’. Met jouw lieve woorden kan de voorpret voor hun bruiloft alvast beginnen. De volgende teksten helpen je vast bij het schrijven van je kaartje.
Liefde hier
Hartjes daar
Verlovingsring om
En trouwen maar!
Lieve Nienke en Hakim,
Wauw, jullie gaan trouwen, wat geweldig! Van harte gefeliciteerd met deze mooie stap. Nu kan het voorbereiden beginnen. Heel veel succes en plezier daarmee, het wordt vast een heel bijzondere tijd!
Liefs van Sander en Tim
❤️ Tip: Bekijk ook onze andere teksten voor op een verlovingskaartje.
Verloven en trouwen
Met deze leuke tips, ideeën en antwoorden op je vragen ben je nu vast helemaal op de hoogte van verloven en verloofd zijn. Zou je ook wel meer willen weten over trouwen?