Trouwen 20 februari 2025

Verloving: alles over hét moment en daarna

Verloving

Verloven; als jullie trouwplannen hebben, dan maak je ze met je verloving opeens heel concreet. En het is dan best handig om er wat meer over te weten! Want wanneer ben je eigenlijk verloofd, wat zijn de etiquette, en welke stappen onderneem je als jullie als verloofden door het leven gaan? Op al je prangende vragen over deze bijzondere gebeurtenis geven wij graag het antwoord!

Meer artikelen over verloving 💍

Verloven: de 9 meestgestelde vragen beantwoord

1. Wat is verloven?

De betekenis van ‘verloving’ is volgens de Van Dale: een voorgenomen huwelijk bekendmaken, oftewel aankondigen dat jullie gaan trouwen. Al zullen de meeste mensen zeggen dat het gaat om het ten huwelijk vragen van je partner (of je partner jou), en het er vervolgens samen over eens te zijn dat jullie gaan trouwen.

 2. Wanneer ben je verloofd?

Je bent verloofd vanaf het moment dat jij of je partner ‘ja’ zegt op het aanzoek.

3. Op welke leeftijd mag je je verloven?

Anders dan wanneer je wilt trouwen, is er bij verloven niet zoiets als een minimale leeftijd. Een verloving is namelijk gewoon een afspraak of belofte tussen twee mensen en niet iets officieels. Feitelijk kan een stel van 16 dus al verloofd zijn met elkaar. Willen ze trouwen, dan moeten ze wachten tot ze 18 zijn of toestemming aan hun ouders vragen.

 4. Moet je een verloving registreren?

Omdat een verloving wordt gezien als onofficiële verbintenis, hoef je je verloving niet te registreren bij de gemeente

5. Wat is de etiquette rondom een verloving?

Er zijn tegenwoordig gelukkig geen regels meer om te volgen rond je verloving. Wel zijn er wat gebruiken die vaak terugkomen, zoals het stellen van de vraag ‘Wil je met me trouwen?’ op één knie gaan en het geven van een verlovingsring. Ook vinden veel mensen het leuk als het aanzoek op een mooie of bijzondere plek plaatsvindt. En het wordt natuurlijk vaak gewaardeerd, maar het vragen om toestemming bij de ouders van je partner hoeft ook niet meer.

In het etiquetteboek ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ uit 1939 beschrijft Amy Groskamp-Ten Have hoe een verloving vroeger in z’n werk moest gaan. Zo vroeg de man de vrouw altijd ten huwelijk. Zei ze ja, dan vroeg hij haar vader om toestemming. Stemde haar vader na zijn kruisverhoor vervolgens in met het huwelijk, dan bezochten de ouders van de man de ouders van de vrouw. Een stel dat allebei al dertig of ouder was, hoefde niet per se de toestemming van de ouders te hebben.

6. Hoe lang mag je verloofd zijn?

Omdat een verloving volgens de wet niet zwart op wit hoeft te staan, mag je net zo lang verloofd zijn als jullie zelf willen. Sommige stellen zijn dus binnen een half jaar al getrouwd, terwijl anderen zomaar 3 jaar verloofd zijn. Een gemiddelde verloving duurt trouwens zo’n 14 maanden. Leuk weetje: de langste verloving duurde 67 jaar en toen vond de bruiloft eindelijk plaats!

7. Wat is de betekenis van een verlovingsring?

De verlovingsring staat voor de belofte van jullie toekomstige huwelijk. Het symboliseert dus eigenlijk de toewijding aan jou als partner. Omdat een ring geen begin en eind heeft, wordt het ook gezien als teken van oneindige liefde. Een verloving en trouwring gaan dus hand in hand.

8. Verloven en ondertrouw: wat is het verschil?

Verloven en in ondertrouw gaan zijn twee verschillende dingen. Je verloving is bijvoorbeeld niet een officieel iets, maar gewoon de afspraak tussen jou en je partner dat jullie gaan trouwen. In ondertrouw gaan betekent dat je aan de gemeente doorgeeft dat jullie gaan trouwen, wat de trouwdatum wordt en welke naam jullie gaan aannemen. In Nederland is het verplicht om minimaal 1 jaar en maximaal 2 weken voor je bruiloft in ondertrouw te gaan. In de meeste gemeenten kun je het in ondertrouw gaan online regelen.

9. Verloofd, maar niet willen trouwen: wat te doen?

Ben je verloofd, maar wil je eigenlijk niet trouwen? Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Er zijn stellen die hun hele leven verloofd blijven en dus nooit trouwen! Het is wel lastig als je partner liever wel het jawoord wil geven en jij niet. Praat hier daarom goed over samen. Een andere reden om wel al verloofd te zijn, maar nog niet te willen trouwen kan het financiële plaatje zijn. Zo kunnen jullie nog eindeloos doorsparen voor jullie ultieme sprookjesbruiloft. 

Verloofd, wat nu?

Zo geniet je optimaal van je verloving

Ben je net verloofd, dan breekt er een heerlijke tijd aan. Over een tijdje bezegelen jullie je liefde namelijk met een bruiloft! De komende tijd staat dus helemaal in het teken van jullie mooiste dag. Al kunnen we ons best voorstellen dat je denkt: ‘Verloofd, en nu?’ Wat is er bijvoorbeeld belangrijk om te regelen als je net verloofd bent? En hoe maak je je verlovingstijd onvergetelijk? Wij geven je graag wat liefdevolle tips.

1. Verloofd, en nu? Genieten!

Even een waarschuwing vooraf: het volgende stukje staat vol met clichés ;–) Maar er is gewoon een open deur die we even moeten intrappen in dit artikel: de tijd die je verloofd bent komt niet meer terug. Geniet er daarom volop van, want het is zo snel voorbij! Het vertellen van het nieuws aan jullie familie en vrienden, napraten over het bijzondere en misschien wel een beetje ongemakkelijke aanzoek… Deze mooie momenten wil je het liefst vereeuwigen. Je kunt bijvoorbeeld een dagboekje bijhouden met alle leuke dingen die gebeurden of een invulboekje kopen om de tijd richting je bruiloft mee te herinneren. Je zult hier op een later moment erg blij mee zijn.

2. Volg jullie eigen planning tijdens de verlovingsperiode

Ook goed om te onthouden: laat je niet opjutten door je omgeving. Je mag namelijk helemaal zelf kiezen of je twee jaar verloofd blijft, of dat je de komende maand al trouwt. En staat er een grote verbouwing in jullie huis op de planning of voel je er momenteel nog niet veel voor om te gaan trouwen, laat je bruiloft dan nog even voor wat-ie is. Jullie bepalen wanneer en of je gaat trouwen.

3. Communiceer met je verloofde over jullie wensen

Overleg met je partner over hoe jullie dit belangrijke moment voor jullie zien. Wanneer zouden jullie bijvoorbeeld willen trouwen, wat is jullie budget, en gaan jullie voor een groot of een intiem feest? Door jullie wensen en gedachten met elkaar te delen voorkom je veel frustratie op een later moment. 

💍 Heb je hulp nodig? In onze checklist voor een bruiloft staat precies waar je moet beginnen.

4. Struin Pinterest af voor inspiratie

En daar is-ie hoor: de tip om Pinterest af te struinen voor de leukste inspiratie. Want Pinterest is toch wel dé plek voor toffe moodboards, handige tips en originele DIY’s. Extra leuk is het om samen met je partner een bord bij te houden met gezamenlijke ideeën. Zo wordt jullie bruiloft echt een dag die jullie met z’n tweeën hebben samengesteld.

5. Stuur een verloofd kaartje met jullie nieuws

Je kunt iedereen natuurlijk via Facebook vertellen dat jullie in het huwelijksbootje stappen. Maar je huwelijksnieuws krijgt nog meer aandacht als je een verloofd kaartje stuurt! In een kaartje voor een verloving zet je eigenlijk dat jij of je partner ‘ja’ heeft gezegd, de verlovingsring om de vinger zit en er een huwelijk op de planning staat. Kortom: ‘Wij zijn verloofd!’ 

💍 De leukste verlovingskaartjes vind je hier.

6. Geef een verlovingsfeestje

Wil je echt uitpakken rond je verloofd zijn en je trouwdag? Houd dan een verlovingsfeestje om jullie liefde te vieren. Jullie familieleden en vrienden kunnen elkaar dan direct beter leren kennen. Ze worden tenslotte familie van elkaar!

Is een verlovingsfeestje verplicht?

Welnee! Dit mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar elke reden voor een feestje is mooi meegenomen, en zo genieten jullie nog langer van dit liefdesgeluk.

7. Doe een verlovingsshoot

Superleuk is het om kort na je verloofd zijn een verlovingsshoot te doen. Niet alleen schiet je dan prachtige plaatjes als herinnering voor later, je kunt de foto’s straks ook gebruiken voor op jullie trouwkaart! Kies eventueel dezelfde fotograaf als die je voor je bruiloft wilt vragen. Zo kun je vast wennen aan de fotograaf en aan de camera om je heen.

8. Vraag de ceremoniemeesters

Niet geheel onbelangrijk om vlak na je verloofd zijn te doen: de ceremoniemeesters vragen. Aangezien ceremoniemeester zijn in de regel best een hele taak is, wil je zo’n belangrijk persoon op tijd vragen. 

💍 Lees ook ons artikel over de ceremoniemeesters op een bruiloft.

9. Regel de ‘Belangrijke 3’: trouwdatum, trouwlocatie(s) en fotograaf

En dan de laatste, maar niet de minste: regel de belangrijkste onderdelen van je bruiloft. Dit zijn de trouwdatum, de trouwlocatie(s) en de fotograaf. Deze drie onderdelen zijn namelijk vooral in het trouwseizoen snel volgeboekt. Het zou zonde zijn als je favoriete fotograaf of locatie niet meer beschikbaar is op je geprikte datum! Gemiddeld reserveren stellen deze onderdelen ongeveer een jaar van tevoren.

De verloving van andere tortelduifjes vieren?

Zijn mensen in jouw kring verloofd, en wil je hen feliciteren met dit geweldige nieuws? Dan is een verloving-felicitatiekaart leuk om te versturen. We tippen je ook graag wat liefdevolle woorden voor op je kaartje, in ons artikel boordevol verlovingsteksten.

Ook interessant voor jou: