De 8 meestgemaakte fouten op trouwkaarten
Hoera, jullie gaan trouwen! Dat wordt natuurlijk een onvergetelijke dag. Maar dit geweldige feest vergt wel wat voorbereiding. En bovenaan die lange to do list staat natuurlijk: trouwkaarten maken. Wat ons betreft is dit ook meteen een van de leukste taakjes. Je ontwerpt namelijk niet alleen een uitnodiging voor jullie bruiloft, maar ook een mooie tastbare herinnering voor later. En daar komt bij dat je helemaal los kunt gaan met je trouwthema. Want je hebt alles natuurlijk tot in de puntjes uitgedacht. Over puntjes gesproken, vergeet voor je de kaartjes bestelt niet de puntjes op de i te zetten. Een fout op je trouwkaart is namelijk ontzettend zonde. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Maar geen reden tot paniek, want wij hebben de meest gemaakte foutjes voor je op een rijtje gezet.
Welke fout op je trouwkaart wil je voorkomen?
Wat zet je op een trouwkaart?
Laten we bij het begin beginnen. Een trouwkaart maken kan best een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel dingen waar je over na moet denken. Welke kleuren kies ik? Wat is het mooiste formaat? Hoe verzamel ik alle adressen? En zo kunnen we nog wel een paar vragen bedenken. Terwijl jij hier even over brainstormt maken wij alvast een lijstje met welke teksten niet mogen ontbreken op je trouwkaart. Deze handige checklist kun je gebruiken zodat informatie vergeten geen fout op je trouwkaart wordt.
- Jouw naam en die van je partner
- De aankondiging
- Op welke datum jullie gaan trouwen
- (Verschillende) locaties en tijden
- Jullie contactgegevens en/of die van de ceremoniemeester(s)
- Een eventuele dresscode
- Cadeautips (optioneel, maar wel heel leuk natuurlijk)
- Of iemand dag- of avondgast is
- Een persoonlijke boodschap, mooie tekst of quote
💕 Ook handig om te lezen: Ons artikel over de etiquette voor trouwkaarten.
Fout op trouwkaart: Hier moet je op letten
Daar gaan we dan, tijd voor de veelgemaakte fouten op trouwkaarten. Vandaag de dag is trouwkaarten maken super leuk en eigenlijk ook best makkelijk. Bij Kaartje2go bestel je in een mum van tijd de allermooiste persoonlijke trouwkaartjes. Maar hier sluipt natuurlijk wel eens een foutje in. We hebben ons klanttevredenheidsteam gevraagd welke fout op trouwkaart zij het vaakst voorbij zien komen. Hopelijk kunnen we jou hiermee helpen dezelfde foutjes te voorkomen.
Voorbeeldteksten onvoldoende aanpassen
Onze designers ontwerpen de mooiste trouwkaarten zo compleet mogelijk. Je hoeft eigenlijk alleen maar de teksten aan te passen met jullie eigen informatie. Maar het gebeurt regelmatig dat deze voorbeeldteksten zoals namen, data en locatiegegevens op de kaart blijven staan. Check dus voor je bestelt of het telefoonnummer van de ceremoniemeester niet 06-12345678 is.
✨ Tips voor trouwkaart teksten vind je hier.
Oeps! Iets vergeten
Een andere fout op de trouwkaart die we regelmatig voorbij zien komen is dat het bruidspaar bepaalde informatie op de kaart vergeet te zetten. Zo ontbrak wel eens het adres van de trouwlocatie. Dat wordt dan toch een beetje lastig voor de gasten. Het telefoonnummer van de ceremoniemeester en het vermelden of iemand een dag- of avondgast is wordt ook regelmatig vergeten.
De meestgemaakte foutjes
Een voutje is zo gemaakt! Daarom is het altijd goed om de teksten op je kaart even door iemand anders te laten lezen. Vaak heb je de woorden al zo vaak gezien, dat je de foutjes over het hoofd ziet. We bespreken hieronder de meest gemaakte spelfouten op een trouwkaart.
Spelling van veelgebruikte woorden
Goed | Fout |
Toost op het bruidspaar | Toast op het bruidspaar |
Burgerlijk huwelijk | Burgelijk huwelijk |
Summer chic | Summer chique |
Save the date | Safe the date |
Diner | Dinner |
Spelling van samenstellingen
Goed | Fout |
Jawoord | Ja-woord |
Dresscode | Dress code |
Cadeautip | Cadeau tip |
Fotomoment | Foto moment |
Ceremoniemeester | Ceremonie meester |
Huwelijksvoltrekking | Huwelijks voltrekking |
Dieetwensen | Dieet wensen |
Plaatsvinden | Plaats vinden |
💕 Tip: Let ook op kleine typfoutjes, zoals ‘van hart welkom’, ‘cadeutip’, ‘stadshuis’ en ‘bizondere dag’.
De juiste schrijfwijze van tijdstippen
Wil je tijden op je trouwkaart vermelden? Dan is de juiste schrijfwijze: 14.00 uur of 14.00 u. Officieel is het dus fout om een dubbele punt te gebruiken. Kies je er toch voor om de tijdstippen met dubbele punt te schrijven (dus: 13:30), dan is dat natuurlijk helemaal niet zo erg. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat je de tijdstippen consistent schrijft.
Grammatica: dt-foutjes
De d-tjes en t-tjes bij vervoegingen van het werkwoord ‘worden’.
De meeste trouwkaarten bevatten een vervoeging van het werkwoord ‘worden’, en bij dit woord ligt een dt-foutje al snel op de loer.
Fout
Om 14.45 uur wordt je op de locatie verwacht.
Goed
Om 14.45 uur word je op de locatie verwacht.
De d-tjes en t-tjes bij vervoegingen van het werkwoord ‘plaatsvinden’
Het werkwoord ‘plaatsvinden’ lijkt in enkelvoud een beetje op een voltooid deelwoord. Daarom sluipt een dt-foutje er al snel in.
Fout
Je bent vanaf 15.00 uur welkom in het stadhuis van Zwolle, waar de huwelijksvoltrekking plaatsvind.
Goed
Je bent vanaf 15.00 uur welkom in het stadhuis van Zwolle, waar de huwelijksvoltrekking plaatsvindt.
De d-tjes en t-tjes bij vervoegingen van het werkwoord ‘verhinderen’
Omdat ‘verhinderen’ een vrij lang woord is, komt het regelmatig voor dat mensen hier een dt-foutje in maken.
Fout
Ben je verhindert? Geef dit dan voor 20 april door aan onze ceremoniemeester.
Goed
Ben je verhinderd? Geef dit dan voor 20 april door aan onze ceremoniemeester.
Je / jou / jouw / u / uw
Je gebruikt u en jou als je verwijst naar personen, terwijl je uw en jouw gebruikt als je verwijst naar iemands bezit.
Fout
We willen deze dag graag samen met jouw/uw vieren.
Goed
We willen deze dag graag samen met jou/u/jullie vieren.
Hoofdletters en afkortingen
Locaties
De naam van de locatie wordt vaak met een hoofdletter geschreven. Dus Landgoed Duinzicht in plaats van ‘landgoed Duinzicht’. Wanneer je over ‘het landgoed/kasteel/restaurant’ spreekt, hoef je geen hoofdletter te gebruiken. Gemeente- en raadhuizen schrijf je meestal zonder hoofdletter.
✨ Tip: Check van tevoren de website van jullie trouwlocatie. Dan zit je qua spelling altijd goed.
Maand
De namen van maanden schrijf je zonder hoofdletter. Dit geldt ook voor de dagen van de week.
U of u
Je schrijft ‘u’ met een kleine letter, tenzij je naar God refereert. Het is dus: ‘We nodigen u van harte uit voor onze bruiloft.’ Als een zin met ‘u’ begint, schrijf je wel een hoofdletter.
D.V.
D.V. is de juiste afkorting van Deo volente (wat ‘als God het wil’ betekent).
RSVP
De Franse afkorting RSVP betekent letterlijk ‘répondez s’il vous plaît’, oftewel: ‘antwoord alstublieft’. Het maakt niet uit of je deze afkorting met of zonder punten en hoofdletters schrijft.
💕 Tip: Afkortingen worden steeds minder gebruikt, waardoor ze voor verwarring kunnen zorgen. Daarom raden we je aan om afkortingen te vermijden. Schrijf in plaats van ‘RSVP’ bijvoorbeeld: ‘Laat je weten of we op je mogen rekenen?’
Toffe extra’s vergeten als fout op trouwkaart
Check, check, dubbelcheck. Je bent geen belangrijke informatie vergeten, hebt alle voorbeeldteksten aangepast een een extra spellingcontrole doorgevoerd. Je kaart is klaar. Veel bruidsparen plaatsen nu de bestelling, maar daar gaat het fout. Je kunt je trouwkaart namelijk nog voorzien van de allermooiste extra’s om jullie trouwthema nog verder door te voeren. Of gewoon om je huwelijksuitnodiging om te toveren tot een feestje op de deurmat. Kies bijvoorbeeld een luxe papiersoort voor wat extra flair en verstuur je kaarten in een gekleurde envelop die past bij het thema. Maak het jezelf gemakkelijk met bijpassende adresstickers zodat je zelf niet hoeft te schrijven. En met een mooie sluitzegel maak je het feest echt compleet.
Deze toffe extra opties overslaan is dus niet echt een fout óp je trouwkaart, maar wel een gemiste kans bij je zoektocht naar de allermooiste kaarten. Wil je meer weten over onze extra’s? Klik dan op deze link.
Zo voorkom je een fout op je trouwkaart
Nu je volledig op de hoogte bent van de meest gemaakte foutjes op trouwkaarten wil je natuurlijk ook weten hoe je ze kunt voorkomen. We geven je met plezier wat tips.
- Bestel je trouwkaarten ruim op tijd. Hoe langer je wacht, hoe hoger de tijdsdruk. En wanneer je gestresst bent maak je sneller een foutje.
- Met een gratis proefdruk kun je jullie kaartje even in het echt bewonderen en controleren. Zo kun je eventuele foutjes nog verbeteren voor je gaat bestellen.
- Laat iemand anders je kaartje checken. Je moeder, beste vriend of zusje ziet misschien foutjes op je trouwkaart die je zelf over het hoofd hebt gezien.
Je mag natuurlijk ook altijd even contact opnemen met ons klanttevredenheidsteam. Zij zien dagelijks zoveel kaartjes voorbij komen, dat ze precies weten waar ze op moeten letten. En daarnaast staan ze graag voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.
Trouwkaart zonder fouten
Met bovenstaande tips en informatie over trouwkaart foutjes komt het helemaal goed. Jij maakt echt geen fout op je trouwkaart. Nu kun je eindelijk beginnen met het ontwerpen van jullie ultieme huwelijksuitnodiging.
✨ Volg je ons al op Facebook en Instagram? Hier delen we regelmatig toffe trouwinspiratie en krijg je updates over nieuwe blogs. En voor echte Pinterest liefhebbers hebben we ook veel leuke trouwborden samengesteld op ons account.