Belijdenis doen: alles over deze bijzondere stap
Doet iemand in je omgeving binnenkort belijdenis of denk je er zelf over na of je deze mooie stap wilt zetten? Dan kan dat best wat vragen oproepen. Wat is belijdenis doen bijvoorbeeld, en waarom doe je het? Op al deze vragen geven we je graag antwoord. Ook delen we een aantal mooie belijdenis cadeaus met je die je kunt geven aan iemand die belijdenis gaat doen.
Waar wil je over lezen?
Belijdenis betekenis: wat is belijdenis doen?
Misschien heb je zelf de wens om belijdenis te doen, en wil je weten waarom je dit eigenlijk zou doen. Of je bent uitgenodigd voor een belijdenisdienst, maar hebt eigenlijk geen idee wat het inhoudt. We vertellen je graag meer over het doen van belijdenis.
Wat belijdenis doen is
De betekenis van belijdenis doen is letterlijk ‘openlijk voor je geloof uitkomen’, en het is een gebruik dat voorkomt in de protestantse kerk. Praktisch gezien betekent belijdenis doen dat iemand in aanwezigheid van kerkleden, familie en vrienden ja zegt tegen God. Zo laat hij of zij aan iedereen zien dat hij God wil volgen. Met het jawoord bevestigt degene die belijdenis doet ook zijn doop. God zegt bij de doop ja tegen het kindje. Hiermee laat God weten dat Hij van het kindje houdt en het bij Hem hoort. Met de belijdenis weet God dat het houden van wederzijds is en diegene graag bij Hem wil horen.
Waarom je belijdenis zou doen
Overweeg je om belijdenis te doen, dan is het goed om te ontdekken waarom je dat eigenlijk zou doen. De meeste mensen zullen als belangrijke reden geven dat het een statement is naar jezelf en de mensen om je heen dat God het allerbelangrijkste is in je leven. Naast deze belangrijke symbolische reden mag je praktisch gezien in veel gemeentes ook meedoen aan het Heilig Avondmaal, en mag je je kinderen laten dopen. Ook mag je dan bepaalde functies binnen de kerkgemeente uitoefenen.
Wanneer doe je belijdenis?
De meeste mensen doen belijdenis als ze tussen de 16 en 25 jaar oud zijn. Ook zijn er veel mensen die pas op latere leeftijd kennismaken met het christelijke geloof, en dus later belijdenis doen en gedoopt worden. De doop gebeurt dan in dezelfde kerkdienst na het doen van de belijdenis. De meeste belijdenissen vinden trouwens plaats in het voorjaar, tussen april en juni.
Hoe ziet het moment van belijdenis doen eruit?
In elke kerk ziet het doen van belijdenis er weer iets anders uit. Maar er zijn een aantal onderdelen die elke gemeente laat terugkomen. Zo wordt er een formulier voorgelezen waarin onder andere de doop en het Heilig Avondmaal worden toegelicht. Ook staan er een aantal vragen in over het kiezen voor God en wat het inhoudt, waarop degenen die belijdenis doen antwoorden met ‘ja’. Hierna zegent de dominee iedereen die belijdenis doet. In sommige gemeentes knielen ze hiervoor neer op een speciaal bankje. Ze krijgen bij de zegen ook een bijbeltekst mee die symbool staat voor dit moment. Na de inzegening zingt iedereen de mensen die belijdenis doen toe. Dit is meestal een lied om de belijdenis te bekrachtigen.
Naast deze elementen wordt er ook altijd een verkondiging of preek gehouden, wordt er veel gezongen en wordt er uit de Bijbel gelezen. Bij een bijzondere kerkdienst als een belijdenisdienst ontvang je bij binnenkomst trouwens vaak een liturgie: een boekje met het programma en de liederen die gezongen worden. Zo weet je van tevoren precies hoe dit moment eruit gaat zien.
Hoe vier je een belijdenis?
Een belijdenis is een bijzonder moment in iemands leven, dus het is mooi om er aandacht aan te besteden. Na de kerkdienst is er bijvoorbeeld een felicitatiemoment voor de gemeenteleden, familie en vrienden die erbij waren. Soms geven ze ook een kaartje of cadeau. Hierna wordt de belijdenis meestal thuis verder gevierd met de familie en vrienden die uitgenodigd waren voor de kerkdienst. Ze drinken vaak gezellig koffie met elkaar en praten na over de kerkdienst. Ook wordt er meestal samen gegeten ter ere van de belijdenis.
✝️ Ben je uitgenodigd voor een belijdenisdienst, maar kun je er niet bij zijn? Stuur een kaartje voor deze mooie stap! Kijk hiervoor bij onze felicitatiekaarten en filter op ‘Belijdenis’, of bekijk onze andere christelijke kaartjes.
Belijdenis cadeau: moois voor dit bijzondere moment
Een belijdenis is echt een moment om bij stil te staan. Bijvoorbeeld in de vorm van een mooi belijdenis cadeau! Een cadeautje voor de belijdenis laat iemand terugdenken aan dit bijzondere moment, en kan ook helpen om diegene te sterken in zijn geloof. De volgende belijdenis geschenken passen erg goed bij dit indrukwekkende jawoord.
- Preekboekje voor notities, zoals het Notitieboek bij de preek van Anna van Rumpt.
- Een klein cadeautje met een bijbeltekst erop, zoals een boekenlegger, sleutelhanger of waxinelichthoudertje.
- Een speciale uitgave van de Bijbel, zoals:
- Zij lacht pocketbijbel – De complete tekst van de Herziene Statenvertaling, met mooi vormgegeven teksten, leesroosters en uitleg over hoe je de Bijbel kunt lezen.
- Notebookbijbel – Een bijbel met in de kantlijn ruimte om notities neer te zetten.
- HSV-Studiebijbel – De complete tekst van de Herziene Statenvertaling, aangevuld met aantekeningen, inleidingen, kaartjes en artikelen.
- Een boek dat past bij belijdenis doen, zoals:
- Belijden is doen – Uitgeverij Groen
- Ja zeggen tegen God – Max Lucado
- Love to pray – Wilma Poolen
- Sieraad met een bijbeltekst.
- Gesprekspot met vragen rondom het geloof.
Kaartje schrijven voor deze bijzondere stap
Hopelijk weet je zo meer over dit mooie moment, of heb je het mooie cadeau gevonden dat je zocht. Wil je naast het cadeau ook nog een kaartje geven? We tippen je hier de mooiste teksten voor op een belijdeniskaartje.