Wat is kerst en hoe vieren we het in Nederland?
Kerst is een belangrijk feest in Nederland. Meestal liggen de eerste kerstspullen al in september in de winkels en veel mensen kunnen niet wachten totdat het december is. Maar als je nooit echt kerst hebt gevierd, wil je vast meer weten over wat kerst is. Wat vieren we bijvoorbeeld met kerst, en hoe doen we dat? En wat zijn belangrijke symbolen rond kerst? Pak er een lekkere kop chocolademelk bij en ga er lekker voor zitten, want wij geven je graag alle informatie over kerst en hoe we het in Nederland vieren.
Kerst is een feest dat in Nederland jaarlijks op 25 en 26 december gevierd wordt. 25 december wordt eerste kerstdag genoemd en 26 december tweede kerstdag. Tijdens deze 2 dagen komen families bij elkaar om samen uitgebreid te eten, elkaar kerstcadeautjes te geven en spelletjes te spelen. Kerst staat dan ook voor gezelligheid en warmte, met versierde huizen, lichtjes en een groot feestmaal.
Van oorsprong is kerst een christelijk feest. Kerst in de Bijbel betekent namelijk de geboorte van Jezus Christus. Christenen geloven dat God Zijn Zoon, Jezus Christus, naar de aarde zond om de mensen te verlossen van hun zonden. Veel christenen gaan naar de kerstnachtdienst of kerstmis in de kerk rond de feestdagen.
Wat is de oorsprong van kerst?
Je bent vast benieuwd waarom we kerst vieren en wat we met Kerstmis eigenlijk vieren. Van oorsprong is kerst een christelijk feest. Voor christenen staat kerst namelijk voor de geboorte van Jezus Christus. Ze geloven dat God Zijn zoon, Jezus Christus, naar de aarde zond om de mensen te verlossen van hun zonden. De oorsprong van kerst ligt trouwens in Rome, want kerst is hier ontstaan in de vierde eeuw na Christus. Veel christenen vieren kerst trouwens tijdens de kerstnachtdienst of kerstmis in de kerk.
De datum van kerst: waarom op 25 en 26 december?
Nu je weet welke datum het kerst is, vraag je je ook vast af waarom we kerst vieren op 25 en 26 december. We vertelden net al dat het kerstfeest is ontstaan in Rome. En volgens de Romeinse kalender is de winterzonnewende op 25 december. Waarom we dan 2 kerstdagen hebben? Voordat het christelijk geloof opkwam vierden de Germanen het Midwinterfeest, dat 12 dagen duurde. Door de eeuwen heen maakte het Midwinterfeest plaats voor de christelijke feesten, en ook werd het aantal feestdagen ingeperkt. Tot 1773 vierden we bijvoorbeeld nog derde kerstdag.
De betekenis van ‘kerst’ en ‘Kerstmis’
Ben je ook benieuwd wat de betekenis van ‘Kerstmis’ en ‘kerst’ is? Kerstmis stamt af van Christus en mis. Christus staat voor Jezus Christus, het kindje dat God naar de aarde zond en de mensen verloste van hun zonden. De mis is de viering die bij kerst hoort. Het woord kerst betekent dus ook Christus.
Hoe we kerst vieren: tradities tijdens de Nederlandse kerst
Nu je meer weet over wat kerst is, vind je het vast ook handig om te ontdekken hoe kerst wordt gevierd in Nederland. We hebben een aantal mooie en traditionele gebruiken rond kerst voor je op een rijtje gezet.
- Kerstkaarten – In de aanloop naar kerst versturen Nederlanders kerstkaarten om elkaar fijne feestdagen te wensen.
- Kerstboom – Rond 6 december versieren Nederlanders graag een naaldboom met glazen kerstballen, slingers en ornamenten.
- Kerstvieringen – Er zijn vaak verschillende vieringen rondom kerst, zoals het kerstontbijt op de basisschool en de kerstborrel op het werk. Sommige vieringen zijn religieus ingestoken, andere zijn vooral traditie.
- Kerstpakket – Werkende Nederlanders krijgen van hun werkgever een kerstpakket met kerstlekkers, een cadeaubon of een leuke activiteit.
- Kerstavond – In Nederland begint kerst op 24 december na zonsondergang met kerstavond. Sommige Nederlanders bezoeken een kerstnachtdienst of mis, anderen maken er op kerstavond thuis een gezellige tijd van.
- Kerstdiner met familie – Nederlanders brengen met kerst graag een bezoekje aan familie. Ze zijn dan een (deel van de) dag bij elkaar voor het kerstdiner. De meeste Nederlanders vinden het leuk om samen te gourmetten; ze koken dan in kleine pannetjes aan de eettafel. Anderen spreken af om allemaal een gang van het diner te koken en mee te nemen.
- Tweede kerstdag – Op tweede kerstdag bezoeken veel Nederlanders een ander deel van de familie. Sommige Nederlanders gaan die dag trouwens liever naar de meubelboulevard of een kledingoutlet.
- Einde van kerst – Kerst is voor veel Nederlanders pas echt afgelopen als ze de kerstversiering opgeborgen hebben. Dit doen ze meestal vlak na 1 januari.
🎄 Lees ook ons artikel over alle Nederlandse tradities rond kerst.
Belangrijke symbolen rond kerst: wat hoort er bij kerst?
Zoals je merkt is kerst een heel belangrijk feest in Nederland. En er horen ook verschillende symbolen bij die helemaal kerst ademen. We delen graag wat hoort bij kerst en waar Nederlanders helemaal van in de kerststemming raken.
De Kerstman: wie is het?
Een iconisch figuur rond kerst is de Kerstman. Kinderen geloven dat hij met een arrenslee getrokken door rendieren over de hele wereld kerstcadeautjes bezorgt. De Kerstman heeft een witte baard, draagt een rood pak en een kerstmuts. Het Finse Rovaniemi is trouwens het dorp waar de Kerstman woont. En dat de Kerstman niet bestaat, las je vast al tussen de regels door ;–) Er wordt trouwens wel gezegd dat de Kerstman ontstaan is uit Sinterklaas, de man die in Nederland op 5 december cadeautjes rondbrengt. Al schijnt de Amerikaanse cartoonist Thomas Nast degene te zijn die het uiterlijk van de Kerstman bedacht heeft. Zie je de Kerstman trouwens in een filmpje, dan hoor je hem vaak ‘Ho ho ho!’ roepen. Dit is de welbekende lach als hij cadeautjes rondbrengt.
Kindje Jezus
Een mooi kerst symbool dat we niet mogen vergeten is het kindje Jezus. Voor christenen is Jezus namelijk alles wat kerst is en betekent. Jezus werd geboren in een stal, als kind van een maagd en een timmerman. Zoals we hierboven al vertelden geloven christenen dat God Zijn zoon Jezus naar de aarde heeft gestuurd om zonden goed te maken.
Er zijn trouwens nog meer christelijke symbolen rond kerst:
- Adventskaarsen – Vier zondagen voor kerst wordt afgeteld naar het feest door elke zondag een kaars extra aan te steken.
- Kerststal – Dit is meestal een stenen of houten miniatuuropstelling van het kindje Jezus, zijn ouders, de wijzen en/of herders en dieren in de stal.
- Kerstster – De ster leidde de drie wijzen uit het oosten naar het kindje Jezus in de stal. Je ziet de ster daarom in veel Nederlandse woonkamers voor het raam hangen.
- Drie wijzen – Drie mannen uit een oosterlijk deel van de wereld die cadeaus meebrachten voor Jezus.
- Herders – Het nieuws van de geboorte van Jezus werd als eerste door een engel verteld aan een aantal schapenherders.
Kerst symbolen in versiering
Dat kerstversiering een belangrijke rol speelt tijdens kerst had je vast al door. Er zijn verschillende versieringen die volgens Nederlanders symbool staan voor kerst:
- Kerstboom
- Kerstballen
- Lichtjes in de straten
- Kerstkrans aan de deur
- Kaarsjes
- Notenkrakers
⭐️ Leestip: Dit is wanneer de kerstversiering weer in de winkels ligt.
Kerst symbolen in eten en drinken
Ook in eten en drinken rond kerst zijn veel symbolen terug te vinden. Vraag je aan een Nederlander wat hij met kerst het liefste eet of drinkt, dan zal hij vast een van de volgende voorbeelden geven.
- Chocolademelk met slagroom
- Kerstkransjes
- Peperkoekhuisjes en -mannetjes
- Zuurstokken
- Gourmetten
- Rollade
- Stoofpeertjes
- Kerststol
- Glühwein, een kruidige, warme wijn
🍽️ Meer weten over al het kerstlekkers? Ontdek dan ook wat Nederlanders rond kerst eten.
Wat doen Nederlanders als het (bijna) kerst is?
In Nederland staat eigenlijk heel december in het teken van Kerstmis. In de twee weken durende kerstvakantie doen Nederlanders dan ook graag leuke dingen. Dit zijn een paar activiteiten die ze doen:
- Chocolademelk met slagroom drinken is echt iets dat bij de decembermaand hoort.
- Veel mensen gaan naar een kerstmarkt, waar kerstspullen verkocht worden, kraampjes met lekker eten staan en de stad gehuld is in kerstversiering.
- Een adventskalender openmaken hoort ook bij kerst. Om af te tellen naar kerst wordt 25 dagen lang dan steeds één vakje opengemaakt van een meestal kartonnen doosje. Vaak zitten er chocolaatjes achter de deurtjes, maar er zijn ook adventskalenders met beautyproducten of lekkere smaken thee te koop.
- Kerstfilms kijken doen veel Nederlanders al in november, zodat ze helemaal in de kerstsfeer komen.
⛸️ Meer inspiratie voor leuks tijdens de kerstvakantie? Ontdek dan ook deze feestelijke kerstactiviteiten en uitjes.
Nog meer kerstleuks
Nu je meer weet over wat kerst is, kun je dit jaar misschien zelf ook nieuwe tradities beginnen rondom dit gezellige feest. En wil je daar meer inspiratie voor? We hebben nog een paar feestelijke artikelen voor je op een rijtje gezet:
🎄 De mooiste teksten voor op je kerstkaartje
🔠 Onze gezellige kerstquiz voor de feestdagen
✨ Dit zijn de kersttrends van deze kerst