Zwangerschapstest positief: wat te doen?
Daar is hij dan, dat plusje of tweede streepje op je zwangerschapstest. Je bent zwanger! Misschien hoopte je al maandenlang dat je dit moment snel mocht meemaken, of ben je toch een beetje overrompeld. Hoe je je ook voelt tijdens dit bijzondere moment, het is belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Wij hebben daarom voor je op een rijtje gezet wat je moet weten en doen als je zwangerschapstest positief is en maakten een Zwanger, wat nu?-checklist!
Ben je zelf niet zwanger, maar is een vriendin of bekende in verwachting van een kindje? Stuur haar een zwangerschaps-felicitatiekaartje met een lieve boodschap!
Ben ik zwanger?
Wanneer een zwangerschapstest positief is, vragen veel vrouwen zich toch af of dit wel klopt. Want kun je ook een positieve test in handen hebben als je eigenlijk niet zwanger bent? De kans op een zogenoemde vals positieve zwangerschapstest is erg klein. Dit gebeurt dan ook vaak alleen maar als je net bevallen bent, als je een (vroege) miskraam hebt gehad of als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Als dit niet het geval is en je de zwangerschapstest hebt uitgevoerd zoals de gebruiksaanwijzing voorschrijft, dan kun je ervan uitgaan dat je zwanger bent. Gebruik trouwens altijd een test die niet over datum is en lees de test niet later dan aangegeven af.
Nu je hebt vastgesteld dat je toch echt zwanger bent, is het tijd om de juiste maatregelen te nemen voor deze bijzondere tijd.
🤍 Toch niet zwanger? Na het lezen van deze bewezen tips is het de volgende keer misschien wel raak.
Zwangerschapstest positief: Leg het moment vast!
Wanneer je er net achter bent gekomen dat je zwanger bent, is het heel waardevol om dit moment vast te leggen. Maak dus een foto van de test of ga eventueel samen met je partner en een big smile op de foto! Het is ook leuk om een filmpje te maken van dit moment van verbazing en blijdschap. Leuk voor later en om aan familie en vrienden te laten zien! Tip: Begin nu ook met buikfoto’s maken. Zo heb je straks een mooi overzicht van hoe jouw buik door de maanden heen gegroeid is.
Licht je partner/een goede vriend(in) in
Heb je de zwangerschapstest in je eentje gedaan? Licht dan direct je partner in om je blijdschap of verbijstering te delen. Als je geen partner hebt, kun je je verhaal natuurlijk ook doen bij een goede vriendin. Het is fijn om je emoties te delen in deze bijzondere situatie.
Reken uit hoe lang je zwanger bent
Nu je van de eerste schrik bekomen bent, is het belangrijk dat je uitrekent hoe lang je ongeveer zwanger bent. Het wordt namelijk aangeraden om voor je 9e week zwangerschap contact op te nemen met de verloskundige of je huisarts. Om uit te rekenen hoe lang je zwanger bent, neem je de eerste dag van je laatste menstruatie en tel je de weken tot nu. Wil je ook weten wanneer je uitgerekende datum is? Tel 280 dagen (40 weken) bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is ongeveer je uitgerekende datum. De verloskundige stelt uiteindelijk rond de 12e week van je zwangerschap de definitieve uitgerekende datum vast.
Ook leuk om te lezen: Deze babyweetjes kende je vast nog niet!
Begin met foliumzuur slikken (als je dat nog niet deed)
Een belangrijk vitamine om te slikken voor en tijdens je zwangerschap is foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd. Ons lichaam maakt zelf geen foliumzuur aan en als zwangere vrouw haal je niet voldoende foliumzuur uit voeding. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Het verkleint onder andere de kans op een open gehemelte of een open ruggetje. Ook is het belangrijk voor de groei van de placenta en voor het centrale zenuwstelsel van je kindje. Geadviseerd wordt om 400 mg foliumzuur per dag te slikken, vanaf 4 weken voor je zwangerschap tot week 10 tijdens je zwangerschap. Slikte je nog geen foliumzuur? Begin hier dan vanaf nu mee.
Wat niet eten tijdens zwangerschap? Laat dit de komende maanden staan
Alles wat jij eet of tot je neemt, komt ook automatisch in je kindjes voeding terecht. Daarom is het belangrijk om bepaalde etenswaren te laten staan als je zwanger bent. Eet bijvoorbeeld alleen vlees, vis en eieren als deze goed doorbakken zijn en vermijd gerechten waar rauw ei in verwerkt is. Ook wordt aangeraden om rauwe melk en rauwmelkse kazen als brie te laten staan. Spoel groente en fruit daarnaast goed af. Als laatste kan een teveel aan vitamine A schadelijk zijn voor je kindje. Orgaanvlees als lever moet je de komende maanden dus even achterwege laten.
Waar je ook rekening mee moet houden tijdens je zwangerschap
Naast bepaalde etenswaren zijn er ook andere dingen die schadelijk kunnen zijn tijdens je zwangerschap. Hier moet je rekening mee houden:
- Het is belangrijk om geen alcohol en drugs te gebruiken en om te stoppen met roken.
- Zonder handschoenen de kattenbak verschonen en tuinieren wordt afgeraden, want uitwerpselen van katten kunnen schadelijk zijn voor je kindje.
- Gebruik je medicijnen? Overleg dan met je verloskundige en (huis)arts of je deze nog mag nemen.
- Vermijd chemische stoffen en röntgenstraling, want deze kunnen schadelijk zijn.
- Ga na of je werkomstandigheden schadelijk kunnen zijn en bespreek dit met je werkgever.
- Houd er rekening mee dat vliegtuigmaatschappijen je vanaf ongeveer 32 weken zwangerschap kunnen weigeren. Vermijd landen waar muggen met het zikavirus voorkomen.
- Het is belangrijk dat je niet te veel stress ervaart tijdens je zwangerschap, want dit kan voor ernstige complicaties zorgen.
Leef gezond: eet gevarieerd en sport tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, is het belangrijk om gezond en fit te blijven. Vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap hebben bijvoorbeeld minder kans op een gecompliceerde bevalling en hun bevalling duurt daarbij gemiddeld korter. Daarnaast kan het natuurlijk ook fijn zijn om sneller in shape te zijn na je bevalling! Het is trouwens een fabeltje dat je mag eten voor twee als je in verwachting bent. In het tweede trimester mag je namelijk 300 calorieën extra eten en in het derde trimester is dat 450 calorieën. Lees meer over een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap in ons artikel Fit blijven tijdens je zwangerschap!
Geniet van je zwangerschap!
Als laatste is het ook goed om te genieten van het feit dat je zwanger bent! Lees bijvoorbeeld hoe je zwangerschap van week tot week verloopt en doe al voorzichtig wat inspiratie op voor de babykamer. En kun je niet wachten om het je familieleden en vrienden te vertellen? Bedenk dan ook alvast hoe je je zwangerschap origineel kunt aankondigen!
Zwangerschapstest positief: waar je op moet letten
Deze tips vertellen je precies wat je moet doen en waar je op moet letten als je zwangerschapstest positief is. Bekijk de samenvatting hieronder in onze Zwanger, wat nu? checklist of bekijk onze uitgebreide baby checklist voor je hele zwangerschap!
Zwanger, wat nu? checklist
- Leg dit bijzondere moment vast.
- Licht je partner/een goede vriend(in) in.
- Reken uit hoe lang je zwanger bent. Neem voor je 9e week zwangerschap contact op met je huisarts en de verloskundige.
- Begin direct met foliumzuur slikken (als je dat nog niet deed).
- Laat bepaalde voedingsmiddelen staan. Dit mag je niet eten tijdens je zwangerschap:
- Rauwe vis, vlees of eieren (en gerechten met rauw ei)
- Rauwe melk en rauwmelkse kazen zoals brie
- Ongewassen groenten en fruit
- Orgaanvlees zoals lever
- Houd ook rekening met het volgende:
- Gebruik geen alcohol en drugs, en stop met roken.
- Tuinier en verschoon de kattenbak alleen met handschoenen aan.
- Gebruik je medicijnen? Overleg met je verloskundige en (huis)arts.
- Vermijd chemische stoffen en röntgenstraling.
- Ga na of je werkomstandigheden schadelijk kunnen zijn. Bespreek dit eventueel met je werkgever.
- Vliegtuigmaatschappijen kunnen je vanaf ongeveer week 32 weigeren. Vermijd daarnaast landen waar je besmet kunt worden met het zikavirus.
- Zorg dat je de hoeveelheid stress beperkt.
- Leef gezond: eet gevarieerd en sport tijdens je zwangerschap.
- Geniet van je zwangerschap!