Vluchttas bevalling: handige checklist!
Het aftellen kan beginnen: nog even en je kan jullie kindje voor de eerste keer in je armen sluiten. En hoewel je toeleeft naar de uitgerekende datum, weet je nooit helemaal precies wanneer de kleine eraan komt. Daarom is het fijn om alvast een vluchttas voor de bevalling klaar te zetten. Daarin zitten spullen die je nodig hebt als je in het ziekenhuis bevalt. Maar wat zit er nou precies in een vluchttas voor de bevalling? Met onze handige vluchtkoffer checklist heb je alles bij de hand!
Waar wil je over lezen?
Wat is een vluchttas voor de bevalling?
Een vluchttas of vluchtkoffer is een tas (of koffer) met spullen die je nodig hebt voor, tijdens en na de bevalling. Denk aan je favoriete sokken, een fijne pyjama en babykleertjes, maar ook je oplader en iets ter afleiding. Een vluchttas voor de bevalling heeft dus niet letterlijk met ‘vluchten’ te maken, maar het zorgt er wel voor dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis kunt vertrekken als de baby komt. Daarom worden de termen ‘vluchttas’, ‘vluchtkoffer’ en ‘bevallingstas’ het meest gebruikt. Omdat er vaak behoorlijk veel spullen mee gaan, gebruiken veel aanstaande ouders een grote weekendtas of een rolkoffertje.
Wil je graag thuis bevallen? Ook dan is het handig om voor de zekerheid toch een vluchttas klaar te zetten. Het kan namelijk nodig zijn om alsnog naar het ziekenhuis te gaan, en dan is het fijn als jij en je partner niet hoeven te stressen over je lenzenvloeistof.
Wanneer vluchttas klaarzetten?
De meeste vrouwen bevallen tussen week 37 en 42 van de zwangerschap. Daarom is het handig om vanaf week 36 alvast een vluchttas voor de bevalling klaar te zetten. Zo hoef je tijdens de eerste weeën niet halsoverkop naar je oplader of pyjama te zoeken.
Vluchtkoffer checklist voor bevalling
Wat moet er in de vluchttas? Het antwoord op die vraag is natuurlijk persoonlijk. Misschien vond je vriendin het fijn om alleen essentiële spullen mee te nemen, terwijl je collega een halve aanhangwagen nodig had. Met onze checklist voor je vluchtkoffer hopen we je in ieder geval een beetje op weg te helpen. De vluchtkoffer lijst hieronder kun je gebruiken als handige leidraad.
Essentiële spullen
- Telefoon en oplader
- Portemonnee met pinpas, identiteitskaart, zorgverzekeringspas en contant geld
- Geboorteplan (meerdere geprinte versies)
- Voldoende beltegoed om familie te kunnen bellen
🎒 Tip: zorg van tevoren voor voldoende benzine in je tank en plaats alvast een autostoeltje in de auto.
Toiletartikelen
- Tandenborstel en tandpasta
- Deodorant
- Haarelastiekjes (meer dan één)
- Haarborstel
- Dagcrème
- Lippenbalsem
- Eventueel make-up (en remover)
- Eventueel bril, lenzen, lenzenbakje en lenzenvloeistof
- Douchespullen en/of een fijne bodycrème
- Washandje (een koud washandje op je voorhoofd kan heel fijn zijn)
- Eventueel medicijnen
Kleding voor in de vluchttas bevalling
- Grote shirts (liefst 2 à 3 stuks)
- Warme sokken (meerdere paren, denk ook aan sokken met grip, zo glijd je niet weg als je bijvoorbeeld op een fitnessbal zit)
- Joggingbroeken (2 à 3 stuks)
- Nachtkleding (een fijn nachthemd of een lekker zittende pyjama)
- Zwangerschaps- of voedingsbeha
- Grote onderbroeken (liefst meer dan 3 stuks)
- Warme trui of vest
- Warme pantoffels of slippers
- Teenslippers voor onder de douche
Fijne spullen om bij je te hebben
- Lekkere tussendoortjes, bijvoorbeeld snoepjes, mueslirepen en krentenbollen
- Fles water of ander drinken (een thermoskan met koffie kan ook heel fijn zijn voor je partner)
- Tijdschrift, puzzelboekje of een boek
- Oortjes of koptelefoon om muziek te kunnen luisteren
- Laptop of tablet om een fijne serie te kunnen kijken
- Je lievelingsparfum of een lekkere roomspray, om je thuis te laten voelen
- Boxje voor muziek tijdens de bevalling
Spullen voor de baby
- Newborn luiers
- Dekentje
- Drie aparte babypakjes (liefst in meerdere maten) met:
- Rompertje
- Shirtje
- Broekje
- Sokjes
- Mutsje
- Jasje of warm vestje/truitje
🧳 Tip: zorg dat je in je vluchttas voor de bevalling twee (of drie) babypakjes meeneemt, in aparte plastic (ziplock)tasjes. Zo kan de verpleegkundige meteen zien welk setje kleertjes bij elkaar hoort en wat het eerste pakje is. Plak labels op de tasjes en schrijf daarop de maat. Het eerste pakje van een baby heeft vaak maat 50, maar als je het gevoel hebt dat jullie een grote baby krijgen, kan je voor de zekerheid ook een grotere maat meenemen. De verpleegkundige kan zo meteen een keuze maken; en dat scheelt weer gegraai in je vluchttas 😉
Spullen voor je partner
- Portemonnee met pinpas, zorgpas, contant geld en identiteitsbewijs
- Voldoende eten en drinken
- Tandenborstel en tandpasta
- Set schone kleding
- Eventueel een camera (met geheugenkaart en oplader)
- Iets te lezen
- Eventueel bril, lenzen en lenzenvloeistof
👜 Hebben jullie al een kindje? Dan is het handig als je van tevoren een oppasplan maakt. Spreek bijvoorbeeld af dat je ouders of vaste oppas stand-by staan tussen week 37 en 42 van je zwangerschap.
Vluchttas bevalling: zo ben je goed voorbereid!
Hopelijk heeft onze vluchtkoffer checklist je geholpen met het inpakken van je vluchttas. Je hoeft natuurlijk niet alles van de lijst klakkeloos over te nemen, maar het kan een fijne leidraad zijn voor je bevalling vluchttas. Voor veel zwangere vrouwen geeft het veel rust als de belangrijkste spullen alvast klaarstaan. Want één ding is zeker: een bevalling laat zich niet zo makkelijk plannen. Word je helemaal zen van deze voorbereidingstaakjes? Neem dan ook eens een kijkje bij de volgende artikelen:
- De leukste ideeën voor de cadeaulijst voor je baby
- Babytrends 2025: de babykamer, geboortekaartjes en meer!
- Zelf weeën opwekken? Zo doe je dat!
🤰Nu je toch bezig bent met de komst van je kleintje: het is ook superleuk om alvast mooie geboortekaartjes uit te zoeken. Bij Kaartje2go kun je trouwens meedoen aan de uitgerekende datum actie en gratis geboortekaartjes winnen!