Verhuizen rond je bevalling
Verhuizen rond je bevalling is misschien niet iets waardoor je een gat in de lucht springt. Maar als het verwelkomen van je kindje in dezelfde periode valt als de sleuteloverdracht van je droomhuis, kun je misschien niet anders. Waar moet je rekening mee houden als je gaat verhuizen rond de bevalling en wat mag je wel en niet doen? Wij verzamelden de beste tips voor als je wilt verhuizen rond het derde trimester van je zwangerschap!
Voor of na de bevalling verhuizen?
Als eerste raden we je aan om te bedenken of je voor of na de bevalling wilt verhuizen. Voor je bevalling verhuizen heeft wel een aantal voordelen. Tijdens je zwangerschap verhuizen geeft je de mogelijkheid om wat (licht) werk zelf te doen (als dat lichamelijk ook kan). Wanneer je verhuist na je bevalling, heb je ook de zorg over je kindje, waardoor dit wat lastiger zal zijn. Daarnaast weet je nu nog niet hoe je je voelt na de bevalling. Houd er wel rekening mee dat je kindje eerder kan komen, waardoor je toch na de bevalling moet verhuizen. Neem als richtlijn dat je vanaf week 37 van je zwangerschap in je nieuwe huis kan trekken. Lukt dit qua planning eigenlijk niet? Besluit dan om het verhuizen uit te stellen naar na je bevalling.
Stel vast waar de prioriteiten liggen
Nu je hebt besloten wanneer je wilt verhuizen, ga je vaststellen waar je prioriteiten liggen. Welke taken moeten sowieso af zijn voordat je in je nieuwe huis trekt? Bedenk daarbij dat een baby niet veel nodig heeft. Als je eigen slaapkamer, de babykamer, de badkamer en de keuken te gebruiken zijn, heb je eigenlijk alles om je heen wat je nodig hebt. En dat andere kleurtje op de muur of die nieuwe badkamer komt later wel!
Bepaal van tevoren wat je wel en niet doet
Natuurlijk wil je graag dat alles volgens planning verloopt. Waak er dan wel voor dat je zelf niet meer doet dan je lichamelijk aankunt om de deadline te halen. Bedenk daarom van tevoren welke taken je wel en niet doet. Zo kun je er zelf al op letten dat je geen dingen doet die te belastend zijn. Het zware werk kun je beter overlaten aan familie en vrienden of een verhuisbedrijf. Ook het klussen kun je beter achterwege laten of laagdrempelig uitvoeren. Wat je wel kunt doen is de administratie afhandelen. Geef je nieuwe adres door aan bedrijven en organisaties, neem contact op met je internetprovider en verzamel alvast de adressen voor de verhuiskaart naar familie en vrienden!
Verhuizen rond je bevalling: Zet voldoende hulptroepen in
Misschien vind je het lastig om te vragen, maar toch is het belangrijk om genoeg familie en vrienden in te schakelen die je helpen. Vraag bijvoorbeeld vriendinnen om te helpen in- en uitpakken en regel je moeder voor het verzorgen van de lunch. De meeste mensen zullen snappen dat je nu eenmaal hulp nodig hebt en steken graag de handen uit de mouwen.
Schep duidelijkheid voor de mensen die jullie helpen
Tijdens de verhuizing is het misschien lastiger om steeds op verschillende plekken aanwijzingen te geven. Maak daarom van tevoren al duidelijk hoe je de dingen in gedachten hebt. Plak op elke deur een post-it met de naam van de kamer en schrijf op elke doos in welke kamer deze hoort. Voor meubelstukken kun je dit aangeven met een post-it. Maak ook een lijstje met dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Als je er dan niet bij kunt zijn, hebben de helpers toch wat meer informatie. Heb je tijd over? Maak dan voor de belangrijkste kamers een simpel plattegrondje met waar de meubels moeten komen te staan. Dit zijn handige aanwijzingen voor de verhuizers en zo staat de basis direct goed.
Wees voorzichtig met tillen
Als je gaat verhuizen rond je bevalling is het verleidelijk om toch met dozen in de weer te gaan. Maar let dan wel op dat je niet te zwaar en te vaak tilt. Tijdens je zwangerschap neemt de functie van je buikspieren af, waardoor je rugspieren dit over moeten nemen. Als je veel tilt, vraag je veel van je lichaam en kun je rugklachten krijgen. De overheid heeft richtlijnen opgesteld hoeveel en hoe vaak je op je werk mag tillen. Het is goed om deze richtlijnen ook thuis te hanteren.
- Zorg ervoor dat je het tillen zoveel mogelijk beperkt.
- Het gewicht dat je in één handeling wilt tillen moet minder dan 10 kilo zijn.
- Na de 20e week van je zwangerschap wordt aangeraden om niet vaker dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo te tillen.
- Vanaf je 30e week zwangerschap raadt de overheid aan om niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo te tillen.
Vermijd schadelijke stoffen
Het is beter om het klussen vooral over te laten aan anderen, maar als je je toch goed genoeg voelt om een kastje of muurtje te schilderen is het belangrijk om schadelijke stoffen te vermijden. Werk daarom alleen met producten op waterbasis en ventileer de ruimte goed. Check daarnaast altijd eerst het etiket van het product. Ook voor schoonmaakmiddelen geldt dat je beter eerst kunt checken of het schadelijk is voordat je het gebruikt. Is een product geschikt om te gebruiken tijdens je zwangerschap? Bedenk dan ook of het uitvoeren van de (schoonmaak)klus wel verstandig is met een dikke buik. In evenwicht blijven is nu lastiger, dus op een trapje staan om te behangen is riskant.
Denk aan jezelf: neem rust en vermijd stress
Als laatste is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen. Gaat het even niet? Plof dan op de bank neer en geef toe aan de pijn of vermoeidheid. Verder raden we je aan om langdurige stress te vermijden, want ook stress kan zorgen voor complicaties.
Verhuizen tijdens je zwangerschap
Met deze tips weet je zeker dat het verhuizen rond je bevalling goed gaat komen. En bedenk vooral dat luiers, melk en liefde de belangrijkste dingen zijn die je kindje nodig heeft! Wil je ook praktische tips voor tijdens je verhuizing? Lees dan onze inpaktips voor tijdens het verhuizen en bekijk onze verhuis checklist.