Op vakantie met een baby: 8 weetjes en tips!
Op vakantie gaan met óf zonder baby lijkt misschien een wereld van verschil. Toch kunnen jullie met wat voorbereiding samen een heerlijke vakantie hebben of zelfs een verre reis maken. Wil je weten waar je precies rekening mee moet houden als je op vakantie gaat met je baby? Wij beantwoorden de 8 meestgestelde vragen en laten je zien dat vakantie vieren of reizen met een baby heel goed mogelijk is!
- 1. Vanaf wanneer kun je op vakantie met een baby?
- 2. Waar naartoe kun je het beste op vakantie gaan met een baby?
- 3. Vakantie met baby: bungalow, camping, hotel of appartement kiezen?
- 4. Wat zijn fijne tips voor een autovakantie met baby?
- 5. Wat zijn handige tips voor vliegen met een baby?
- 6. Kun je een verre reis maken met een baby?
- 7. Wat moet je écht meenemen tijdens een vakantie met een baby?
- 8. Welke medicijnen moet je meenemen tijdens een vakantie met een baby?
1. Vanaf wanneer kun je op vakantie met een baby?
Veel ouders vragen zich af hoe oud een baby moet zijn om op vakantie te kunnen gaan. Hier is niet echt een goed antwoord op te geven, want het is heel erg afhankelijk van wat goed voelt, hoe je het ouderschap ervaart en waar jullie naartoe willen gaan. Wist je trouwens dat je al vanaf 7 dagen na de geboorte mag vliegen met je baby? Dit betekent natuurlijk niet dat je er al direct op uit moet gaan na de kraamweek. Doe vooral waar jullie je goed bij voelen.
2. Waar naartoe kun je het beste op vakantie gaan met een baby?
Zoek je de perfecte plek voor een vakantie met je baby? Kies dan in ieder geval een vakantiebestemming die niet te warm is rond je vakantieperiode. Ook wordt sterk aangeraden om malariagebieden te vermijden. Daarnaast is het op elke plek vooral belangrijk dat je dicht bij een supermarkt en huisarts verblijft. Onthoud verder dat je met de juiste voorbereiding en in het ritme van je kindje op veel plekken een heerlijke vakantie kunt hebben. Er zijn zelfs ouders die verre reizen maken of gaan backpacken met hun baby.
Buggyeiland Menorca
Een eiland dat goed ingespeeld is op kinderen is Menorca, dat ook wel het buggyeiland wordt genoemd. De resorts en restaurants op Menorca zijn namelijk erg kindvriendelijk en het eiland is minder toeristisch dan grote broers Ibiza en Mallorca. Je zult versteld staan van het aantal baby’s die aan boord van het vliegtuig gaan!
3. Vakantie met baby: bungalow, camping, hotel of appartement kiezen?
Er zijn verschillende accommodaties die erg geschikt zijn voor een vakantie met je baby. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bungalow of huisje, camping- of glampingplek, een hotel of een appartement? Het belangrijkste is dat je accommodatie een kinderbedje, eventuele kinderstoel en een waterkoker/fornuis/magnetron heeft, zodat je kindje goed kan slapen en drinken. Een groot verschil tussen verblijven in een hotel of een appartement is dat je je wat lastiger op een hotelkamer kunt vermaken als je kindje slaapt. Als je baby geen eigen slaapkamer heeft, ben je de hele avond met elkaar in dezelfde ruimte. Hotels hebben vaak geen mogelijkheid om zelf een flesje te kunnen maken, dus let hierop bij het boeken. Als laatste is het belangrijk dat je een kindvriendelijke plek kiest, met rust voor je baby, een goed afgesloten babybadje, restaurants en winkel in de buurt en een parkeerplek dicht bij je accommodatie.
🧡 Lees ook: Valt je baby niet zelf in slaap? Dit kun je doen!
4. Wat zijn fijne tips voor een autovakantie met baby?
Een autovakantie met baby is ideaal, zolang je een redelijk comfortabele auto hebt met voldoende kofferbakruimte. Je hoeft dan namelijk niet kritisch na te denken over de hoeveelheid spullen die je meeneemt. Zo heb je bij je vakantieadres alles meteen bij de hand, en hoef je je geen zorgen te maken over het maximale gewicht van je bagage. Van je baby’s favoriete melkpoeder tot bergen luiers: alles kan mee. Verder is het belangrijk dat je voor een fijn autostoeltje zorgt. Daarnaast is het handig als een van jullie samen met de baby achterin zit. Zo kan jij of je (reis)partner er makkelijk bij als de baby eventjes aandacht nodig heeft. Slaapt je baby al bijna door? Dan is het slim om ‘s avonds en ‘s nachts te gaan rijden. Dan kun je in één keer een behoorlijke afstand afleggen zonder te hoeven stoppen voor voedingen. Houd er trouwens rekening mee dat de reistijd ongeveer twee keer zo lang duurt. Je moet namelijk veel vaker een tussenstop maken.
5. Wat zijn handige tips voor vliegen met een baby?
Vliegen met een baby is heel gebruikelijk. Een aantal dingen zijn wel goed om te weten. Zo mag je bijvoorbeeld al vliegen met je kindje als hij of zij 7 dagen oud is. Wel is het beter om nog even een paar weken te wachten, zodat je baby iets minder kwetsbaar is. Ook ben je dan zelf wat meer gewend aan het ouderschap. Vliegen met een baby is trouwens gratis tot 2 jaar, daarna moet je een stoel reserveren. Vlieg je ‘s nachts of wil je je baby comfortabel laten slapen in het vliegtuig? Dan kun je een vliegtuigbedje reserveren voor je kindje, ook wel een bassinet genoemd. Tijdens het opstijgen en landen kun je je kindje het beste een flesje geven tegen de druk in zijn of haar oren. Neem trouwens wel een dekentje mee, want in het vliegtuig is het altijd wat kouder. Wil je een buggy meenemen voor op je vakantiebestemming? Bij de meeste vliegmaatschappijen mag deze gratis in het ruim. Je kunt je buggy dan afgeven bij de incheckbalie.
Andere tips voor vliegen met een baby
- Probeer een vlucht te boeken op een gunstig tijdstip. Het meest ideale moment is wanneer je baby normaal gesproken slaapt. Zo kan hij lekker pitten tijdens het vliegen.
- Zie je lege stoelen om je heen? Vraag dan of jullie mogen ruilen, zodat jij en je baby samen iets meer ruimte hebben.
- Wist je dat het op veel vliegvelden is toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen? Je kunt dus gerust flesvoeding en babyhapjes in je handbagage doen.
6. Kun je een verre reis maken met een baby?
Veel mensen denken dat het maken van verre reizen gedaan is als ze een baby hebben. Niets is minder waar gelukkig! Al ontelbaar veel baby’s hebben lang in het vliegtuig gezeten en mooie plekken gezien. Thailand, Curaçao en de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld landen die erg babyproof zijn. En met een draagzak en/of buggy om je kindje in te doen kun je gemakkelijk samen het land ontdekken. Natuurlijk is het aan te raden om je goed voor te bereiden en je in te lezen in het land. Ook zal je op de plaats van bestemming merken dat het reistempo iets lager ligt met een baby. Ben je toch bang dat reizen (nog) niet is weggelegd voor je kindje? Bedenk dat je je plannen gewoon kunt wijzigen en op één plek kunt blijven.
🧡 Tip: Maak slim gebruik van je baby’s slaapritme. Rijd tijdens het middagdutje bijvoorbeeld naar een bezienswaardigheid. Zo slaapt je baby gedurende het (auto)ritje en kun je vervolgens een paar uur genieten van het uitje. Twee vliegen in één klap!
7. Wat moet je écht meenemen tijdens een vakantie met een baby?
Bij het inpakken van de koffers zijn er altijd spullen die niet mogen ontbreken. Kleertjes zijn uit te wassen en speelgoed is te koop, maar sommige dingen wil je liever direct bij de hand hebben als het moet. Daarom hebben we een vakantiechecklist met noodzakelijke spullen voor je baby gemaakt, zodat je met een gerust hart op weg kunt.
- Paspoort of identiteitskaart van je baby (zorg dat je deze op tijd aanvraagt)
- Geldig visum (als je dit nodig hebt)
- Vliegticket (als je een stoel voor je kindje hebt geboekt)
- Kopie van zijn of haar reisdocumenten
- Contactgegevens van de accommodatie, lokale huisarts, enzovoort.
- Vaccinatieboekje (eventueel)
- Zorgverzekeringspas waarop je kindje bijgeschreven staat
- Medicijnpaspoort of bloedgroepkaart
- EHBO-kit of reisapotheek
- Melkpoeder
- Flessen
- Thermosfles
- Babyvoeding (als je kindje eraan toe is)
- Luiers
- Billendoekjes
- Billencrème
- Buggy en/of draagzak
- Zonnebrandcrème voor kinderen
- Zijn of haar lievelingsknuffel
- Speen
- Babyfoon (tip: kies een babyfoon die niet alleen op wifi werkt)
🧡 Extra tip: heb je een goede band met je (schoon)ouders? Dan kan een opa of oma op je vakantie met baby van onschatbare waarde zijn. Je (schoon)ouders kunnen af en toe rustig op de baby passen, terwijl jij en je partner er lekker op uit trekken of heerlijk bijkomen van een aantal vermoeiende maanden.
8. Welke medicijnen moet je meenemen tijdens een vakantie met een baby?
Bij eventuele ongevallen wil je je kindje natuurlijk direct helpen. Koop daarom een EHBO-kit of reisapotheek, of stel deze zelf samen. Natuurlijk is het ook verstandig om het adres van de plaatselijke apotheek te hebben, maar met de volgende medicijnen en benodigdheden kun je je baby in de meeste gevallen direct helpen als het moet.
Medicijnen die je kindje zelf gebruikt (eventueel)
- Paracetamol
- Anti-muggenspray
- ORS (tegen uitdroging)
- Middel tegen jeuk
- Middel tegen luieruitslag
- Neusdruppels
- Pleisters
- Thermometer
- Wondontsmettingsmiddel
- Schaar
- Watten
- Steriele gaasjes
- Hechtpleisters
- Verband
- Snelverband
- Mitella
- Veiligheidsspelden
- Pincet
- Tekentang
- Papieren zakdoekjes
Op vakantie met je baby: go with the flow
Op vakantie gaan met een baby is net even anders dan je gewend bent. Er bevindt zich misschien wel voor het eerst een baby in jullie midden, en die heeft nou eenmaal aandacht en zorg nodig. Stippel je vakantie dus niet van A tot Z uit en besef dat je waarschijnlijk niet alles kunt zien en doen. Als je na twee doorgehaalde nachten koste wat het kost die ene kathedraal wil bezoeken, heb je daar namelijk ook jezelf mee. Ontspan, leun lekker achterover en accepteer dat het soms even niet perfect gaat. Dan zul je merken dat jullie baby zich ook steeds relaxter voelt.
Wil je meer weten over zwangerschap of geboorte? Lees hoe je zwangerschap er van week tot week uitziet of ontdek wat de leukste mijlpalen in het eerste jaar van je kindje zijn.