Sporten tijdens je zwangerschap: alles wat je wilt weten
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om fit te blijven. Je lijf is druk bezig een kindje te maken en heeft goede voeding en beweging nodig. Tijdens je bevalling heeft in conditie zijn daarbij ook veel voordelen. Wil je sporten tijdens je zwangerschap en wil je weten waarom dit zo belangrijk is? Lees dan verder!
Gezonde levensstijl voordat je zwanger wordt
Een gezonde levensstijl wen je jezelf het beste aan voordat je zwanger bent. Zo leer je om consequenter te zijn met calorierijk eten en went je lichaam aan sporten en inspanning. Maar ook als je zwanger bent, is het niet te laat voor een gezonde levensstijl! Begin dan niet direct met drie keer in de week sporten tijdens je zwangerschap, maar bouw het rustig op.
Sporten tijdens je zwangerschap om fit te blijven
Tijdens je zwangerschap blijf je onder andere fit door te sporten. Sporten en zwanger zijn is een goede combinatie, want hierdoor heb je minder last van zwangerschapsklachten en ben je sneller in shape na je bevalling. Ook hebben vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap minder kans op een gecompliceerde bevalling en hun bevalling duurt daarbij gemiddeld korter.
Welke sporten tijdens de zwangerschap?
Fit blijven tijdens je zwangerschap doe je dus onder andere door te sporten. Je kunt de meeste sporten gewoon blijven uitvoeren tijdens je zwangerschap. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn het minst belastend voor je lichaam. Wel zijn er een aantal sporten die worden afgeraden als je zwanger bent. Bij sporten als skiën, paardrijden en basketballen is de kans groter dat er iets misgaat. Ook krachttraining, contactsporten en duiken worden afgeraden. Overleg altijd over jouw sport met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij kan aangeven wat in jouw situatie het beste past. Bij het sporten tijdens je zwangerschap is het belangrijk om de volgende punten mee te nemen.
- Drink voldoende voor, tijdens en na het sporten en zorg dat je vooraf en achteraf goed eet.
- Luister naar je lichaam. Stop met sporten als je bijvoorbeeld duizelig wordt.
- Ga niet tot het uiterste, zoals je normaal altijd deed. Je moet nog voldoende adem hebben om te praten.
- Train je rechte buikspieren niet meer, want deze moeten wijken voor je baarmoeder. Je schuine buikspieren mag je nog wel trainen.
- Ga niet plat op je rug liggen tijdens het trainen. Een van de slagaders in je lichaam kan dan bekneld raken, waardoor je bloed minder goed stroomt.
Groepslessen voor zwangere vrouwen
Naast de reguliere sporten kun je je natuurlijk ook opgeven voor groepslessen die speciaal aan zwangeren gegeven worden. Zwangerschapszwemmen en zwangerschapsyoga zijn erg populaire sporten voor tijdens de zwangerschap, net zoals groepslessen als ZwangerFit. Bekijk wat er in jouw woonplaats aangeboden wordt of vraag je verloskundige om meer informatie.
Hoeveel mag je eten tijdens je zwangerschap?
Fit blijven tijdens je zwangerschap doe je ook door bewust te eten. Als het om zwanger en voeding gaat, is het een fabeltje dat je mag eten voor twee. We vertellen je daarom graag hoeveel voeding je extra nodig hebt als je zwanger bent. Het zou namelijk zonde zijn als je je zwangerschapskleding niet meer past omdat je te veel aankomt! Hoeveel je mag eten tijdens je zwangerschap verschilt per trimester. In het eerste trimester doe je er goed aan om normaal te blijven eten als je zwanger bent. Het tweede trimester mag je per dag 300 calorieën extra eten en in het derde trimester is dit 450 calorieën per dag. De extra calorieën kun je het beste besteden aan voedzaam eten, zoals volkorenproducten, eiwitrijke producten en extra groente. En af en toe een extra stuk chocola is natuurlijk ook niet erg! Vind je het toch lastig om in te schatten wat je precies mag eten? Download dan de zwangerschaps app van het Voedingscentrum, zodat je tijdens en na je zwangerschap gezonde keuzes maakt.
Aantal kilo’s dat je mag aankomen tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is het onvermijdelijk dat je aankomt. De meeste kilo’s bestaan uit extra bloed, vruchtwater, de placenta, vocht en je groeiende baarmoeder en baby. Het is dan ook normaal om ongeveer 12 kilo aan te komen tijdens je zwangerschap. Houd in gedachte dat wanneer je zelf veel extra kilo’s aankomt, je baby straks ook meer kans heeft op overgewicht.
Minder kilo’s aankomen als je zwanger bent
Fit blijven tijdens je zwangerschap zorgt dus niet alleen voor minder kilo’s op de weegschaal, maar heeft ook heel veel voordelen voor tijdens je bevalling. Mag je om bepaalde redenen niet sporten tijdens je zwangerschap? Onthoud dan dat het shoppen van je babyuitzet en de kinderwagen ook beweging oplevert ;–)