Kraamvisite: tips voor ouders én kraambezoek
De kraamperiode: eindeloos knuffelen op een roze wolk óf gierende hormonen en ontzettend wennen aan jullie nieuwe gezin. Gooi het kraambezoek ook nog in deze mix en het kan zomaar een beetje overweldigend voelen. Iedereen staat natuurlijk te popelen om het kleine minimensje te bewonderen, maar wat vind jij als kersverse ouder fijn? In dit artikel geven we je graag wat tips over het plannen van je kraamvisite. Maar als kraambezoek zelf kun je ook met de ouders meedenken. Scroll lekker verder voor kraambezoek etiquette en tips om je dierbaren te ontzorgen in deze bijzondere tijd.
Welke kraamtips wil je lezen?
Kraamvisite: alles wat je als ouders wilt weten
Wil je jullie vrienden en familie kennis laten maken met jullie kindje? Dat kan in de vorm van kraambezoek. Onderstaande tips geven je misschien wat handvatten voor het regelen van je kraambezoek.
Wanneer op kraamvisite?
Jij bepaalt zelf wie je wilt uitnodigen en wanneer, en daar mag je zelfs later nog op terugkomen. Wanneer je je kindje na maandenlang wachten en fantaseren eindelijk kunt vasthouden, is dat best even wennen. Jullie gezinssamenstelling is veranderd en het is fijn als jullie daar even rustig aan kunnen wennen. Het is dus heel gebruikelijk om de eerste week geen kraamvisite uit te nodigen. Voor ouders, broers en zussen wordt hierin vaak een uitzondering gemaakt. Kraamvisite in de vorm van opa en oma is toch net iets anders, omdat ze heel dicht bij jullie staan. Vervolgens nodig je mondjesmaat dierbaren uit om jullie kindje te bewonderen. En als je je fit genoeg voelt, is het natuurlijk ook helemaal oké om meteen lekker iedereen uit te nodigen. Snappen we volkomen, want je knapt vast uit elkaar van trots.
Helemaal geen kraambezoek willen is ook heel normaal. Je zou in dat geval kunnen overwegen om na een paar weken of maanden een kraamfeest te geven.
Kraambezoek uitnodigen
Je kunt op verschillende manieren jullie familie en vrienden uitnodigen voor kraamvisite. Gebruik bijvoorbeeld het geboortekaartje voor een van deze kraamvisite teksten. Maar als je liever wacht tot je zeker weet dat je toe bent aan bezoek, kun je ook gewoon een berichtje sturen via de telefoon. Fijne informatie om hierbij te vermelden is:
- Welke dagen en/of dagdelen jullie voorkeur hebben.
- Wanneer jij en de baby een dutje doen.
- Een maximale tijd voor de kraamvisite, bijvoorbeeld “Komen jullie een uurtje..”
- Eventuele cadeauwensen in de vorm van een online lijstje of concrete voorbeelden. Dat voelt misschien gek, maar een cadeaulijst is voor het kraambezoek echt heel fijn. Het zou zonde zijn als je kraamcadeautjes krijgt die je niet gebruikt.
Kraambezoek verkouden
Vergeet niet te vermelden dat wanneer jullie kraambezoek ziek of verkouden is, ze even moeten afbellen. Je kindje is heel kwetsbaar, en dan kun je beter een andere afspraak maken. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een koortslip of kleine kindjes met waterpokken.
Hapjes voor je kraamvisite
Jullie dierbaren komen om jullie kleintje te ontmoeten en zijn reuze benieuwd hoe het met jullie gaat. Ze hebben zeer waarschijnlijk geen verwachtingen wat betreft hapjes en drankjes. Maar mocht je je heel goed voelen of je partner een beetje uit willen pakken, dan zijn kraamvisite hapjes als gedecoreerde donuts, cheesecake met muisjes of rocky road in kleurenthema leuke alternatieven voor beschuit met muisjes.
💡 Bonustip: maak het jezelf gemakkelijk en bestel kant-en-klare hapjes voor je kraambezoek.
Geef je wensen aan bij je kraambezoek
Misschien vind je het heerlijk als je visite de baby even wil vasthouden, zodat jij kunt douchen of rustig een kopje thee kunt drinken. Maar het kan ook zijn dat je liever niet wilt dat je kraambezoek de baby vasthoudt. En dat is allemaal oké! Je kunt dit natuurlijk gewoon aangeven bij je bezoek. Maar als je dat een beetje spannend vindt, kun je ook vragen of je partner dit in de gaten houdt of je wensen doorgeven aan je kraamhulp (als hij/zij er nog is).
Kraamvisite bedankjes
Het is natuurlijk enorm fijn dat zoveel lieve mensen jullie wondertje willen ontmoeten. Vaak komen ze niet zonder lege handen, en jij kunt (als je daar behoefte aan hebt) even je verhaal kwijt. Reden genoeg om je kraamvisite een bedankje te geven in de vorm van bijvoorbeeld wat lekkers, een zeepje of een plantje. We raden je aan om deze kraamvisite geboorte traktaties alvast voor te bereiden tijdens je verlof. Dan hoef je hier na de bevalling niet meer over na te denken.
💌 Ook handig: zet een bedanktkaartje klaar in je Kaartje2go account en verstuur deze naar iedereen die op kraamvisite is geweest. Als je je bezoek een kraamvisite gastenboek laat invullen, weet je zeker dat je niemand vergeet.
Tips voor het kraambezoek
Is er in jouw omgeving een kindje geboren, en kun je niet wachten om de ouders te feliciteren en het kindje te bewonderen? Dat snappen we! Babynieuws is namelijk het mooiste nieuws dat er is. Maar vergeet niet dat dit een hele bijzondere en spannende tijd is voor de ouders, met allemaal nieuwe indrukken. Met deze tips en kraambezoek etiquette komt het helemaal goed.
Hoelang op kraamvisite?
Hou voor jezelf 30 tot 45 minuten aan. Dat geeft jullie genoeg mogelijkheid om even bij te kletsen en het kleine hummeltje te bewonderen. Maar mama en baby moeten ook lekker kunnen rusten en bonden, en dan is een half uurtje bezoek perfect.
Jezelf uitnodigen op kraamvisite: een no go!
Misschien wel de belangrijkste tip uit dit artikel is dat je moet wachten tot de ouders het initiatief nemen om jou uit te nodigen. Je kunt bij je geboortefelicitatie natuurlijk aangeven dat je het leuk zou vinden om langs te komen, maar laat daarna de bal bij hen. Het kan ook zomaar gebeuren dat ze besluiten heel weinig of helemaal geen kraambezoek te ontvangen. Respecteer deze keuze en stuur eventueel een lief geboorte felicitatiekaartje met een kraamcadeautje per post.
Wat geef je op kraamvisite?
Je wilt natuurlijk niet met lege handen komen, en het ene babycadeau is nog schattiger dan het andere. Maar wat is nou echt een goed cadeau voor kraamvisite? Met deze vijf presentjes zit je altijd goed:
- Hydrofiele doeken, want daarvan heb je echt nooit genoeg.
- Babyboekjes – schrijf iets liefs op de eerste bladzijde.
- Kleertjes in een neutrale kleur en wat grotere maat (62-68).
- Een Thuisbezorgd cadeaubon om even te ontzorgen.
- Genieten met een heerlijke wellnessbon of massagevoucher.
🧸 Ook superleuk: een zelf samengestelde kraammand!
Het perfecte kraambezoek helpt een handje mee
We kunnen je niet genoeg op het hart drukken om de nieuwe ouders een beetje te ontlasten tijdens je bezoek. Natuurlijk wil je eerst even het kindje bewonderen en vragen hoe het met je vriendin, familielid of collega gaat, maar je helpt hen écht enorm met dingen als:
- Een verse, gezonde maaltijd om in te vriezen.
- Het ophangen of -vouwen van een wasje.
- Een rondje met de stofzuiger door het huis.
- Het uitlaten van de hond of verzorgen van andere huisdieren.
👶🏽 Meer lezen? We schreven ook een artikel over het helpen van ouders na de geboorte van hun kindje.