Geboorte 8 augustus 2022

Smikkelen en smullen: alles over de eerste hapjes van je baby

Eerste hapjes baby

Wordt je baby helemaal enthousiast als er eten in de buurt is? Of maakt je kindje vaak smakkende geluidjes en kauwende bewegingen? Dan is het misschien een goed idee om te starten met de eerste hapjes van je baby. Hierdoor went je kindje langzaam aan vast voedsel en nieuwe smaken. Maar met welke hapjes kun je het beste starten, en na hoeveel maanden begin je er precies mee? In dit artikel leggen we je alles uit over je baby’s eerste hapjes!

Wanneer begin je met de eerste babyhapjes?

Volgens het voedingscentrum is 4 tot 6 maanden de beste leeftijd om te beginnen met de eerste babyhapjes. Eigenlijk mag je zelf bepalen wanneer je er precies mee begint. Probeer vooral niet te veel te letten op wat andere ouders en baby’s doen. Ieder kindje ontwikkelt zich namelijk op zijn of haar eigen tempo. Zo kunnen vroeg geboren kindjes soms iets minder snel gaan qua ontwikkeling. Terwijl andere baby’s al heel vroeg laten merken dat ze klaar zijn voor het eerste hapje. Wel is het belangrijk om in ieder geval niet vroeger dan 4 maanden te beginnen met de eerste babyhapjes. Dan zijn de darmpjes namelijk nog niet goed ontwikkeld. Ook is het niet verstandig om langer dan 6 maanden te wachten. Vanaf die leeftijd hebben kindjes namelijk meer voedingsstoffen nodig.

☁️ Leestip: Valt je baby niet zelf in slaap? Dit kun je doen!

Hoe weet je of je kindje er klaar voor is?

Als je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is kun je dus het beste beginnen met de eerste babyhapjes. Maar hoe weet je precies wanneer je kindje eraan toe is? De volgende vier punten zijn een goede graadmeter.

  • Als jij en je partner eten, is je baby enorm gefocust op het eten. Je kindje kijkt bijvoorbeeld met grote ogen hoe jouw hap van het bord naar je mond gaat. 
  • Je baby maakt veel smakkende geluidjes en kauwende bewegingen.
  • Je kindje kan al goed rechtop in een stoeltje zitten. 
  • Je baby lijkt steeds vaker hongerig te zijn, ondanks regelmatige borst- of flesvoeding.

Je kunt de interesse in voeding trouwens stimuleren door van eten een gezellig moment te maken. Zet je kindje bijvoorbeeld altijd aan tafel, ook al drinkt je baby alleen nog maar melk. Zo prikkel je je baby om deze nieuwe vaardigheid te ontdekken.

Hoe start je met de eerste hapjes van je baby?

Heb je het gevoel dat je baby toe is aan zijn of haar eerste hapje? Dan kun je aan de slag gaan. Verwacht niet dat je kind de nieuwe smaken juichend naar binnen werkt. Een baby moet nieuwe smaken soms wel 10 tot 15 keer proeven voordat hij of zij het lekker vindt. Het is dan ook heel normaal dat je baby tijdens het eerste hapje een vies gezicht trekt en het weer uitspuugt. Probeer het de volgende dag gewoon vrolijk opnieuw. Bij de eerste hapjes van je baby is het dus helemaal niet belangrijk dat je kindje iets binnenkrijgt. Deze hapjes zijn puur bedoeld om je kleintje alvast te laten wennen aan de smaken. Verder geef je je kindje gewoon zijn of haar normale dagelijkse melkvoeding. Voel dus geen druk; als het nog niet lukt is dat geen enkel probleem.

🎉 Lees ook over onze tips voor de eerste verjaardag van je baby.

Met deze babyhapjes kun je beginnen

Wat betreft de allereerste hapjes beginnen ouders vaak met gepureerde groente of fruit. De meeste experts raden aan om te beginnen met groente. Dat komt omdat baby’s van nature een voorkeur hebben voor zoet. En als je kindje eenmaal verslingerd is aan geprakte banaan, is het soms best lastig om je baby aan de broccoli te krijgen. Probeer wel telkens één soort groente (of fruit) per keer te laten proeven. Zo leert je kindje nieuwe smaken één voor één kennen. Ook spoor je zo gemakkelijk allergieën op. Krijgt je kindje een allergische reactie en stonden er alleen gepureerde worteltjes op het menu? Dan weet je meteen dat je kindje allergisch is voor worteltjes. Is je baby al gewend aan verschillende smaken, dan kun je producten prima met elkaar combineren.

Welke producten zijn geschikt voor het eerste hapje van je baby?

Of je nu eerst voor fruit of voor groente gaat, het is handig om te beginnen met de ‘zachtere’ smaken. Spruitjes kun je bijvoorbeeld beter op een later moment geven, omdat deze erg bitter zijn. Hetzelfde geldt voor zure citrusvruchten. Die zijn beter voor de gevorderde etertjes. Maar waar begin je dan wel mee? We hebben een aantal geschikte groente- en fruitsoorten op een rijtje gezet.

Groentehapjes voor je baby

  • Zoete aardappel
  • Worteltjes
  • Bloemkool
  • Courgette
  • Broccoli
  • Pompoen
  • Doperwtjes

Fruithapjes voor je baby

  • Banaan
  • Appel
  • Peer
  • Meloen
  • Perzik
  • Mango

Goed om te weten: de nieren van baby’s kunnen nog niet zo goed zout verwerken. Probeer dus geen zout toe te voegen aan het hapje. Vermijd ook suiker of honing. In honing kan een bacterie zitten die gevaarlijk kan zijn voor kindjes jonger dan 1 jaar.

Hoe maak je babyhapjes klaar?

De meeste ouders kiezen ervoor om bij de allereerste babyhapjes groente of fruit te pureren. Zo kan je kindje eerst rustig wennen aan de nieuwe smaak en aan het doorslikken van ‘vast’ voedsel. Als dat goed gaat, bouw je langzaam op naar iets groffer geprakte hapjes. Zo werk je rustig toe naar grotere stukjes. Fruit kun je meestal gewoon prakken, raspen of pureren. Groente kun je beter eerst gaar koken of stomen. Als de groente zacht is pureer je het met een staafmixer of prak je het met een vork.

De Rapley-methode

Behalve de pureer-methode is er ook een andere stroming op het gebied van babyhapjes. Dit is de Rapley-methode. Volgens deze methode geef je je kindje geen gepureerd voedsel, maar stukken eten. Je kindje kan het eten zelf in zijn of haar handje vasthouden en er rustig aan knabbelen en sabbelen. Op die manier raakt je kindje sneller gewend aan de verschillende texturen van eten. Ook zou het de mondspieren beter stimuleren. Volgens de Rapley-methode begin je pas na 6 maanden met de eerste babyhapjes. Veel ouders kiezen daarom voor een combinatie van de pureer- en de Rapley-methode. Je kindje begint na 4 maanden rustig met gepureerde hapjes. Vervolgens krijgt je mini vanaf 6 maanden stukjes eten. 

🍉 Onthoud: er is geen ‘betere’ methode. Doe dus vooral waar jij je goed bij voelt en wat volgens jou het beste bij jullie kindje past.

Wanneer en hoeveel babyhapjes?

We noemden het hierboven al even: de eerste hapjes van je baby zijn nog geen vervanging van borst- of flesvoeding. Je geeft het dus naast de normale melkvoeding. Je baby heeft dan ook genoeg aan 3 tot 4 eetlepels per dag, op 1 of 2 momenten. Dit kun je vervolgens langzaam opbouwen. De eetmomentjes kun je het beste tussen twee voedingen door plannen. Dan is je kind namelijk vaak ontspannen: een ideaal moment om een nieuwe smaak te ontdekken.

Vooraf babyhapjes maken

Omdat je kindje in het begin maar een paar eetlepels per dag eet, is het handig om hapjes te preppen. Zo hoef je niet elke dag opnieuw worteltjes of broccoli te stomen. Kook of stoom dus meerdere porties tegelijkertijd en vries deze in. Hier zijn handige bakjes voor, zoals deze. De ingevroren babyhapjes kun je maximaal 3 maanden bewaren. Als je een portie uit de vriezer haalt, kun je deze makkelijk opwarmen in de magnetron of in een pannetje met heet water. 

Verse groente- en fruithapjes of uit potjes

Hierboven beschreven we verse babyhapjes. Maar de bekende kant-en-klare potjes zijn ook helemaal niet slecht. Ze bevatten bijvoorbeeld geen zout en hebben prima voedingsstoffen. Handig dus als je niet veel tijd hebt. Toch is het vaak iets goedkoper om zelf vers groente of fruit klaar te maken. Ook voelt het voor sommige ouders als een gezondere keuze. Toch is er geen goed of fout, kies vooral waar je je zelf goed bij voelt. Of wissel verse hapjes af met potjes. Het is in ieder geval geen overbodige luxe om wat potjes achter de hand te hebben. Zo heb je ook een babyhapje als je eens in tijdnood komt. Een laatste tip: laat je baby gewoon mee-eten met wat je zelf klaarmaakt. Eten jullie vanavond bloemkool? Hou dan wat gekookte groente apart en prak het voor jullie baby. Lekker makkelijk!

✨ Ook leuk om te lezen: Het eerste jaar van je baby: 18x onvergetelijke momenten!

Eerste hapjes baby: handige linkjes

Het is ontzettend leuk en interessant om je te verdiepen in de eerste hapjes van je baby. Voor meer informatie hebben we een aantal handige linkjes op een rijtje gezet.

  • Op de website van het Voedingscentrum kun je veel nuttige informatie vinden over de eerste hapjes van je baby. Zo vind je op deze pagina handige posters die je kunt downloaden en op je koelkast kunt plakken.
  • Het Youtube-kanaal van VerlosMoeder biedt handige uitleg over babyhapjes en alles over baby’s en zwangerschap.
  • Het boek 500 baby & peutergerechten staat boordevol recepten voor baby’s en peuters.
  • Gaan de eerste hapjes nog niet helemaal lekker? Op Youtube staan veel grappige video’s van baby’s die hun eerste hapje krijgen, zoals deze compilatie. Zo weet je dat je niet de enige bent!
  • Op de website Mama Deli kun je handige informatie over babyvoeding vinden. En je kunt ook babyvoeding bestellen. 
  • Ook op Pinterest kun je enorm veel inspiratie vinden voor babyhapjes.

Maak er een gezellig moment van

Als laatste tip willen we je meegeven om de lol ervan in te zien. Ook als je baby de eerste keer alles uitspuugt. Of als je kleintje écht alleen maar geprakte banaan lust. Uiteindelijk gaan alle kindjes eten, of het nou na 4 maanden of na 6 maanden is. Trek je dus niets aan van andere moeders, baby’s en methoden. Laat het lekker los en doe wat voor jou goed voelt. Zo wordt het een superleuk en leerzaam project. Niet alleen voor jou, maar ook voor jullie smulpaapje in de dop!

Ook interessant voor jou: