Geboorte 8 september 2020

Deze 16 babyweetjes kende je vast nog niet

baby weetjes feitjes

Als je voor het eerst zwanger bent, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open! En in die wereld blijken ook best veel onverwachte baby weetjes en feitjes te zijn. Wij verzamelden 16 leuke, gekke, bijzondere en grappige baby weetjes en feitjes. Om je over te verwonderen, over te vertellen op feestjes of om te gebruiken voor een babyshower. 

Tip: Op zoek naar een baby weetjes quiz of spel? Onderaan het artikel vind je 16 meerkeuzevragen naar aanleiding van alle feitjes.

Baby weetjes over zwangerschap en bevalling

1. Wist je dat 4% vrouwen bevalt op de uitgerekende datum?

Goed om te weten als je bijna uitgerekend bent: maar 4% van de vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum! Een verklaring hiervoor is dat de lengte van een zwangerschap gewoon erg varieert. De meeste vrouwen bevallen namelijk tussen week 37 en week 42 van hun zwangerschap. Op de tweede plaats staat de dag na de uitgerekende datum en op de derde plaats de dag voor de uitgerekende datum. Wanneer je trouwens in verwachting bent van een meerling is de kans groter dat je eerder bevalt. 

Wist je dat je je geboortekaartjes bij Kaartje2go gratis krijgt als je op je uitgerekende datum bevalt? Meld je nu aan voor onze uitgerekende datum actie

2. De zwaarste baby’s worden geboren in mei

Je zou zeggen dat januari de maand is waarin de zwaarste baby’s geboren worden (bye bye feestdagen), maar niets is minder waar! De zwaarste baby’s worden namelijk in de maand mei geboren. Ze wegen zo’n 200 gram meer. Gemiddeld wegen baby’s bij de geboorte rond de 3500 gram, al wordt er van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby 2500 tot 4000 gram is. 

3. Feitje geslacht baby: geslacht wordt bepaald door zaadcel man

Een bijzonder baby weetje dat we je ook niet willen onthouden is dat het geslacht wordt bepaald door de zaadcel van de man. Een zaadcel bevat namelijk een X-chromosoom of een Y-chromosoom, terwijl een eicel alleen een X-chromosoom kan hebben. Direct na de bevruchting staat dan ook al vast of het een jongetje (XY) of een meisje (XX) wordt. Wel is het van meerdere factoren afhankelijk of je een jongetje of een meisje krijgt. Zo zwemmen zaadcellen met een Y-chromosoom sneller, maar sterven ze ook sneller. Deze zaadcellen hebben na de eisprong dus meer kans om de eicel te bevruchten. Zaadcellen met een X-chromosoom sterven minder snel, en hebben daarom meer kans op succes als er nog geen eisprong is geweest.

4. Aantal geboren baby’s in Nederland en de wereld

Leuk baby weetje: elke 4 seconden wordt er ergens in de wereld een baby geboren. In Nederland werden er de afgelopen jaren zo rond de 160 duizend baby’s geboren. Gemiddeld krijgen we in Nederland trouwens 1,57 kinderen. Dat is een stuk minder dan begin deze eeuw, toen het nog 1,7 kinderen was. 

Baby weetjes over pasgeboren baby’s

5. Te vroeg geboren baby’s hebben vaker de hik

Wist je dat prematuur geboren baby’s vaker last hebben van de hik? Dit komt omdat hun longer minder ontwikkeld zijn. De hik heeft trouwens wel een goede functie. Hiermee trainen ze namelijk om hun ademhalingsspieren te kunnen controleren. Als een foetus 9 weken is kan de hik al beginnen. En baby’s die gemiddeld 3 weken te vroeg geboren worden, hebben ongeveer 15 minuten per dag de hik. 

6. Kleur ogen van baby verandert na de geboorte nog

Grappig baby feitje: de kleur ogen van een baby kan de eerste maanden nog veranderen! Baby’s van ouders met een lichte huid kunnen bij de geboorte nog blauwe ogen hebben, terwijl ze een aantal maanden later misschien groene of bruine ogen hebben. En baby’s van ouders met een getinte of donkere huid worden vaak geboren met lichtbruine of lichtgrijze ogen. Deze worden vaak nog donkerder. Het veranderen van de oogkleur heeft te maken met pigment, dat in de loop van de maanden toeneemt. Hoeveel pigment er uiteindelijk aangemaakt wordt is erfelijk bepaald.

7. Baby’s worden geboren zonder knieschijven

Raar maar waar: baby’s hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby’s hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206. Deze botten groeien in de loop der jaren aan elkaar. 

8. Een baby heeft wel 10.000 smaakpapillen!

Een baby heeft superveel smaakpapillen na de bevalling, wel 10.000! Dit is 40 keer meer dan een volwassene, die 250 smaakpapillen heeft. Wij kunnen om die reden pittig eten verdragen, wat een baby niet kan. Wist je trouwens dat een baby met al zijn zintuigen proeft, dus ook met zijn gehoor en zicht? De kleur of het geluid van bepaald eten kan dan ook nogal overweldigend zijn.

9. Pasgeboren baby ziet nog bijna niets

Een leuk feitje over baby’s is dat ze net na de bevalling nog bijna niets zien. Vanaf een afstand van 20 tot 25 centimeter en verder is zelfs alles wazig. Ze kunnen alleen licht, vormen en bewegingen waarnemen. Ook kunnen ze nog geen kleuren onderscheiden. Ze zien de wereld om hen heen dus in zwart, wit en grijs. Na een maand begint een baby de eerste kleuren te zien. En als een baby 12 maanden is, ziet hij net zo goed als een volwassene.

10. Baby kan ademen en slikken tegelijk

Grote kans dat je het probeert en het niet lukt: ademen en slikken tegelijk! Baby’s kunnen het wel, omdat het handig is voor als ze borstvoeding krijgen. Wat we als volwassenen wel kunnen trainen is circulair ademhalen: in en uitademen op hetzelfde moment. Dit is onder andere handig bij het bespelen van een blaasinstrument, want zo kun je een continue toon produceren.

11. Pasgeboren baby’s produceren geen tranen

Al huilen baby’s misschien veel, dat doen ze wel zonder tranen. De traanbuizen van pasgeboren baby’s zijn namelijk nog niet ontwikkeld. Na 3 weken kan een kindje echt huilen met tranen. 

12. Een pasgeboren baby kan (en moet) razendsnel aankomen

Supersnel aankomen doen volwassenen vooral rond kerst. Maar het zal relatief gezien nooit zoveel zijn als een baby doet. Na een half jaar is zijn gewicht al verdubbeld ten opzichte van zijn geboortegewicht. En als hij zijn eerste verjaardagskaarsje uitblaast, is zijn gewicht zelfs verdriedubbeld!

13. Babylichaam bestaat voor een kwart uit zijn hoofd

Dat een pasgeboren baby nog niet helemaal in proportie is wist je vast wel. Maar onbekend is misschien wel dat zijn lichaam voor een vierde deel uit zijn hoofd bestaat! Bij volwassenen is het hoofd ongeveer een achtste deel van het lichaam. Babyhersenen zijn trouwens 10% van het totale gewicht van een baby. Bij volwassenen is dit maar 2% van het lichaamsgewicht.

🔢 Wist je ook dat er uit de babynaam informatie is te halen over het kindje? Lees het in ons artikel over numerologie.

Andere leuke en grappige baby weetjes en feitjes

14. Kraamzorg is heel Nederlands

Iets wat veel mensen niet weten is dat kraamzorg een typisch Nederland fenomeen is. Kraamzorg kennen ze in veel landen zelfs niet. Buiten Nederland zijn ziekenhuisbevallingen dan ook veel gebruikelijker. De meeste vrouwen blijven zo’n 4 dagen in het ziekenhuis, waarna ze aangewezen zijn op hun familie en vrienden. 

15. 7300 keer van luier verwisseld na 4 jaar

Als een kindje 4 jaar is, is hij gemiddeld al zo’n 7300 keer van luier verwisseld. In het eerste jaar gebruikt een baby er het meeste, namelijk ruim 2500 luiers. Het tweede jaar is dit 1800 en het derde en vierde jaar 1500 luiers. Gemiddeld duurt een luier verschonen zo’n 2 minuten, wat dus neerkomt op 10 dagen achter elkaar luiers verwisselen per kindje!

16. Populairste kindernamen van dit moment

Ook een leuk baby weetje: de populairste namen van dit moment. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Emma en Noah de populairste kindernamen van 2019 zijn! In 2018 waren dit nog Julia en Lucas. De populairste kindernamen verschillen elk jaar weer, al zit er in de top-10-lijstjes jaarlijks vaak weinig verandering. Wij hebben alle populairste kindernamen van 2019 en van 2018 voor je op een rijtje gezet.

Baby weetjes quiz

Organiseer je een babyshower voor iemand en ben je op zoek naar een baby weetjes quiz? Of heb je ergens anders een leuk baby weetjes spel voor nodig? Dan mag onze baby weetjes quiz zeker niet ontbreken. Wij maakten van bovenstaande weetjes 16 meerkeuzevragen over baby’s waarmee je goed test of iedereen wel op de hoogte is!

1. Hoeveel procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum?
A. 4%
B. 8%
C. 12%

2. In welke maand worden de zwaarste baby’s geboren?
A. Januari
B. Mei
C. December

3. Waar wordt het geslacht van een baby onder andere door bepaald?
A. De zaadcel van een man.
B. De eicel van de vrouw.
C. Het wordt nergens door bepaald, want het is puur toeval.

4. Per hoeveel seconden wordt er wereldwijd een baby geboren?
A. Elke 4 seconden
B. Elke 30 seconden
C. Elke 60 seconden

5. Baby’s hebben vaak de hik. Waarom is dat?
A. Zo vergroten ze de inhoud van hun longen.
B. De longen kunnen te snel drinken nog niet aan. 
C. Zo leren ze hun ademhalingsspieren te controleren.

6. Waar of niet waar: na de geboorte verandert de oogkleur van een baby vaak nog.
A. Waar
B. Niet waar

7. Baby’s worden geboren zonder…
A. Haar
B. Knieschijven
C. Nagels

8. Hoeveel smaakpapillen heeft een baby?
A. 250
B. 1000
C. 10.000

9. Een baby ziet alleen scherp tot een afstand van…
A. 25 centimeter
B. 1 meter.
C. 10 meter.

10. Wat is waar over de ademhaling van een baby?
A. Een baby kan tegelijk inademen en uitademen.
B. Een baby kan tegelijk ademen en slikken.
C. Een baby ademt alleen door zijn mond. 

11. Waar of niet waar: baby’s huilen de eerste 3 weken van hun leven zonder tranen.
A. Waar
B. Niet waar

12. Op zijn eerste verjaardag is het gewicht van een baby…
A. met 50% gestegen
B. met 100% gestegen
C. met 200% gestegen

13. Wat is waar over het hoofdje van een baby?
A. Het is 25% van de lengte van een babylichaam.
B. De hersens zijn zo’n 5% van het gewicht van een babylichaam.
C. Pasgeborenen liggen het liefste op de linkerkant van hun hoofd.

14. Wat is een typisch Nederlands fenomeen?
A. Kraamzorg
B. Vaccinaties onder de 1 jaar
C. Je baby inbakeren

15. Hoeveel luiers gebruikt een baby in zijn eerste levensjaar?
A. 1000
B. 2500
C. 5000

16. Wat zijn de populairste kindernamen van 2019?
A. Nora en Levi
B. Julia en Lucas
C. Emma en Noah

Ook interessant voor jou: