16 weetjes en feitjes over de eerste communie
De eerste heilige communie is ieder jaar een speciaal moment, waarbij de communicant echt even in de schijnwerpers staat! Maar wat is communie doen precies, waarom doe je het en kun je het doen zonder gedoopt te zijn? Al deze en nog veel meer vragen komen aan bod in onze 17 weetjes en feitjes over de eerste heilige communie.
Deze vragen over eerste communie doen beantwoorden we:
1. Wat is communie doen?
2. Wanneer is de eerste communie in 2024?
3. Wat is het verschil tussen communie, vormsel en lentefeest?
4. Op welke leeftijd doet een kind zijn eerste communie?
5. Kun je communie doen zonder gedoopt te zijn?
6. Kun je communie doen op latere leeftijd?
7. Is communie protestants of katholiek?
8. Wat te geven voor een communie?
9. Waarom worden er cadeaus gegeven tijdens de eerste heilige communie?
10. Wat schrijf je op een communiekaart?
11. Wat zijn leuke communie bedankjes?
12. Wat kost een communiefeest?
13. Hoe lang duurt een communiefeest?
14. Is communie met een hoofdletter?
15. Is het mogelijk om de communie glutenvrij te vieren?
16. Hoe kun je de eerste communie het beste uitleggen aan een kind?
17. Wanneer verstuur je de communie uitnodiging?
De heilige communie is de viering in de rooms-katholieke kerk waarbij kinderen voor het eerst meedoen met de eucharistieviering. Tijdens deze viering danken rooms-katholieke christenen God dat Jezus zijn leven gaf en dat God hen zal redden. Ook geloven ze dat ze meer verbonden met elkaar en met God zijn als ze deelnemen aan de eucharistie. Ze eten tijdens de viering een hostie, die gezien wordt als het lichaam van Christus. Kinderen doen hun eerste communie meestal als ze 6 à 7 jaar oud zijn. Dit zijn volgens het kerkelijk wetboek van de katholieke kerk de jaren van verstand. Het wordt niet gevierd door protestantse christenen. Wel kennen zij het Heilig Avondmaal, dat overeenkomsten heeft met de eucharistie.
Na de viering in de kerk zijn de gasten vaak ook uitgenodigd voor het communiefeest. Het huis van de communicant of de locatie waar het gevierd wordt zijn mooi versierd, er is veel te doen voor de kinderen en er is lekker eten. De eerste heilige communie wordt dus altijd uitgebreid gevierd. Kinderen die geen heilige communie doen maar wel een soortgelijk feest willen geven, vieren hun lentefeest. Je leest hier meer over bij het derde weetje over de heilige communie.
Voorwaarden eerste communie
De plechtige communie is niet verplicht, maar iets wat de ouders en het kind zelf beslissen. Met de eerste communie kiezen ze er actief voor om het kind te laten opgroeien in de traditie van de kerk. Een voorwaarde bij het doen van de eerste communie is dat het kind gedoopt is. Verder stellen de meeste parochies als voorwaarde dat het kind catechese gevolgd heeft, ook wel godsdienstonderwijs genoemd.
De meeste parochies vieren de eerste communie rond hetzelfde moment, namelijk van mei t/m juni. Kijk op de website van jouw parochie wanneer de viering van 2024 plaatsvindt.
Een van de weetjes en feitjes die we je niet willen onthouden is wat nu precies het verschil is tussen de heilige communie, vormsel en het lentefeest. Eerder legden we al uit dat de heilige communie de eerste eucharisatieviering van een kind is. Tijdens de viering danken ze God dat Jezus zijn leven voor hen gegeven heeft.
Het vormsel is net als de doop en de eerste communie een sacrament uit de rooms-katholieke kerk. Tijdens het vormsel ontvangen kinderen van ongeveer 11 tot 16 jaar de kracht van de Heilige Geest, zodat hun geloof gesterkt wordt.
Anders dan de eerste communie en het vormsel is een lentefeest geen christelijke viering. Een lentefeest wordt namelijk gegeven door kinderen die geen communie doen, maar wel graag een feest willen geven. Afgezien van de viering in de kerk zijn communiefeesten en lentefeesten meestal hetzelfde.
Een kind kan deelnemen aan de eerste heilige communie wanneer hij 6 à 7 jaar is. Rond deze leeftijd zijn volgens het kerkelijk wetboek namelijk de jaren van verstand aangebroken. Tot 1900 was het gebruikelijk om de eerste communie pas te doen als je 11 à 12 jaar was.
In de katholieke kerk is het gebruikelijk om pas na het doopsel communie te doen. Voor de meeste parochies is het dan ook een vereiste om gedoopt te zijn als je communie wilt doen. Vraag bij jouw parochie na of je zoon of dochter communie mag doen zonder doopsel.
Ja, je kunt communie doen op latere leeftijd. Als je als volwassene gedoopt wordt in de Katholieke Kerk, doe je de sacramenten doop, eerste communie en vormsel in één mis. Dit worden ook wel de initiatiesacramenten genoemd, die de belangrijkste stappen zijn voor volledige opname in de katholieke kerk.
De communie is een sacrament dat hoort bij de katholieke kerk. Wel kent het protestantisme ook een soort communie of eucharistieviering, wat het Heilig Avondmaal genoemd wordt. Door het eten van brood en het drinken van wijn herdenken protestantse christenen het sterven van Jezus.
Wil je de communicant verrassen met een mooi communie cadeau? Als je de peter of meter van de communicant bent, dan is het leuk om diegene te verrassen met een bijzonder cadeau. Wat dacht je van een kinderbijbel of een rozenkrans? Voor een kind dat wat verder van je afstaan kun je natuurlijk ook speelgoed of een boek kopen. Sommige communicanten hebben trouwens online een cadeaulijstje, zodat je een cadeau koopt dat ze sowieso leuk vinden. Bekijk ook eens onze communiecadeautjes die je met een kaart mee kunt sturen! En in ons artikel Wat geef je voor een communie of lentefeest? vind je al onze cadeau ideeën.
Veel mensen vragen zich af waarom er cadeaus worden gegeven tijdens de eerste heilige communie. Dit is omdat het een erg speciale dag is voor het kind en voor de ouders. De communicant kiest er die dag namelijk zelf voor om de eerste stappen naar het christelijke geloof te zetten, en dat wordt gevierd. Vandaag de dag wordt er vaak speelgoed cadeau gegeven, vroeger gaven communiegasten meer symbolische cadeaus.
Ben je op zoek naar leuke teksten voor op een communiekaart? Hieronder vind je een aantal mooie teksten voor op een felicitatiekaart. Bekijk ook eens al onze teksten voor op een communiekaart.
Je communie doen.
Dat wilde je heel graag.
Je kiest dan echt voor Jezus.
Een grote stap vandaag!
Het eten van het brood,
zo samen met heel velen,
die allemaal dit feest
graag met jou willen delen!
Maria Riksten-Brouwer
De herder kent zijn schapen,
hij kent ze allemaal van naam.
De herder kent jou,
hij weet je naam en Hij zal hem nooit vergeten.
Max Lucado
Op DAG DATUM JAARTAL vier ik mijn communiefeest.
De communiemis vindt plaats in de NAAM KERK te PLAATS om TIJDSTIP.
Ik zou het leuk vinden als jullie ook mee komen feesten!
Jullie zijn vanaf TIJDSTIP van harte welkom bij ons thuis.
Groetjes, NAAM
Met communiebedankjes kun je je gasten bedanken voor hun komst op de eerste communie. Maar wat voor bedankjes kun je nu precies geven? In ons artikel met originele communiebedankjes vind je de leukste cadeautjes om te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een badeendje met op het bedankkaartje de tekst ‘Eendje om niet te vergeten!’?
Uit onderzoek blijkt dat een communiefeest gemiddeld €2000 kost. Natuurlijk is het wel goed om te bedenken dat je helemaal zelf in de hand hebt hoeveel je werkelijk uitgeeft aan het feest. Als je een feest op locatie houdt of een cateraar inhuurt, is het logisch dat de kosten oplopen. Wij zetten daarom voor je op een rijtje hoe je een goedkoop communiefeest organiseert.
De viering van de plechtige communie duurt gemiddeld een uur à anderhalf uur, maar dit is erg verschillend per parochie. Vraag eventueel bij jouw parochie na hoe lang de viering ongeveer zal duren.
Veel mensen vragen zich af of ‘eerste communie’ met of zonder hoofdletter is. Je schrijft dit met kleine letters, want namen van godsdienstige voorwerpen en praktijken schrijven we altijd met een kleine letter. Net als de woorden ‘biecht’, ‘het doopsel’ en ‘het huwelijk’ is ‘eerste communie’ zonder hoofdletters.
Nee, het is niet toegestaan om een glutenvrije hostie te nemen tijdens de communie. De hostie moet gemaakt zijn van tarwemeel en als de hostie geen gluten bevat, is dit voor de kerk ‘ongeldige materie’. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor mensen die allergisch zijn voor gluten (coeliakie) en communie willen vieren.
Als je zoon of dochter graag wil weten wat de communie inhoudt, dan kun je uitleggen dat het is om te gedenken dat Jezus is gestorven voor onze zonden. Met de communie word je daarbij één met elkaar en met God. De eerste communie uitleggen aan een kind wordt trouwens vaak al gedaan tijdens de voorbereidingsmomenten. Veel parochies organiseren deze momenten zodat kinderen weten wat communie doen is en hoe de viering zal gaan. Sommige parochies doen dit in samenwerking met de scholen waar de kinderen op zitten. De kinderen worden dan op school voorbereid op de viering.
Je stuurt zo’n 3 tot 5 weken van tevoren een uitnodiging voor de communiedienst en het bijbehorende communiefeest naar je dierbaren. Zo weten zij precies waar en wanneer het communiefeest plaatsvindt.
Weetjes en feitjes over de eerste communie
Met deze handige wetenswaardigheden weet je meer over de eerste heilige communie! Geef je binnenkort zelf een communiefeest voor je zoon of dochter? Lees dan ook ons artikel Zo organiseer je een communiefeest en ontdek wat jullie feest onvergetelijk maakt.