Algemeen 12 augustus 2024

De eerste schooldag van je kind: fijne tips en ideeën

Eerste schooldag

Voor het eerst naar school: wat een spannend avontuur! Een nieuwe klas, een heel nieuw ritme en een nieuwe omgeving: dat kan natuurlijk best een beetje eng zijn voor een kleuter. En dat geldt natuurlijk ook voor je puber die voor het eerst naar de brugklas gaat. Of voor je kind die na de zomervakantie weer back to school gaat. Dus hoe bereid je je kind nu het beste voor op zo’n spannend nieuw begin? We verzamelden handige tips en leuke ideeën om die eerste schooldag glansrijk te overleven.

✏️ Verras je kind met een vrolijk kaartje. Ga naar wenskaarten en filter op ‘Naar school’.

Eerste schooldag op de basisschool

Wat gaat de tijd toch snel; het lijkt wel alsof je kindje gisteren nog maar een baby was. En nu is je peuter alweer bijna een echte kleuter die al naar de ‘grote school’ gaat. Dat is een hele verandering, ook voor jou als ouder. Maar hoe bereid je je zoon of dochter nou het best voor op de eerste schooldag? Met de volgende tips gaat het helemaal goedkomen. 

Wat meenemen op de eerste schooldag?

  • Rugzak
  • Lekvrije beker met drinken
  • Lekvrij bakje met stukjes fruit en groente
  • Broodtrommel met brood, voor als de school een continurooster hanteert of als je kind tussen de middag overblijft
  • Gymkleren als er op de eerste schooldag gegymd wordt

✏️ Tip: Zorg dat op alle spullen de naam van je kind staat. Dat kan met een watervaste stift of stickers. Zo voorkom je dat je kleuter dingen kwijtraakt.

Zo bereid je je kleuter voor op de eerste schooldag

Voor het eerst naar de ‘grote school’ is natuurlijk een groot avontuur voor je kleintje. Wij geven je 5 handige tips om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste schooldag.

Neem vooraf een kijkje

Bij sommige basisscholen mag je kindje alvast een keer op bezoek komen om te wennen. Dit soort wendagen zijn toegestaan vanaf een leeftijd van 3 jaar en 10 maanden. Niet alle basisscholen hebben ruimte voor wendagen. Het is daarom goed om daar nog even naar te informeren. Biedt de school van je kleuter geen wenmoment aan, dan is het alsnog leuk om samen met je kind langs de school te lopen om even een kijkje te nemen. Het is vaak ook mogelijk om een rondleiding te krijgen. Veel ouders nemen hun kind dan mee om alvast kennis te maken.

Blijf ontspannen

Vind je het stiekem best wel spannend dat je kleintje al naar de basisschool gaat? Probeer deze spanning dan niet te laten merken. Doe er luchtig over en maak het niet te groot door steeds te benoemen dat het een spannende mijlpaal is, zo blijft je kind lekker ontspannen. En breng je je kind voor het eerst naar de klas, laat dan geen heftige emoties zien; ook als je het stiekem best emotioneel vindt. Een kind kan gestrest raken als het ziet dat jij ‘verdrietig’ bent. 

✏️ Tip: Kijk bij het afscheid wat je kind nodig heeft. Gaat hij of zij meteen spelen, dan kun je vrij snel afscheid nemen. Zie je dat je kleuter toch wat moeite heeft met alle nieuwe indrukken? Dan kun je prima nog eventjes blijven om hem of haar gerust te stellen.

Wees positief

Laat je kind merken dat het leuk is om naar school te gaan. Hoe positiever jij bent, hoe enthousiaster je kind wordt. Je kunt het enthousiasme aanwakkeren door een aftelkalender te maken voor de eerste schooldag. Er zijn ook verschillende leuke boekjes over de eerste schooldag, bijvoorbeeld deze:

Maak duidelijke afspraken

Op een eerste schooldag komt er heel veel op je kind af. Het is dan fijn als sommige afspraken van tevoren al duidelijk zijn. Bijvoorbeeld wie je kind komt ophalen en wanneer. Je kunt ook alvast benoemen wat jullie in de avond gaan eten, helemaal als dat iets is wat je kind heel lekker vindt.

Kies een mooie rugzak uit

Het is voor je kindje superleuk om een ‘echte’ schooltas uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een rugzak met Spiderman of de prinsessen van Frozen. Gaat een Disneyfiguur je net iets te ver? Laat je kind dan zelf de kleur van de tas kiezen.

✏️ Tip: Informeer of je kind een knuffel mee mag nemen op zijn of haar eerste schooldag. Een vertrouwd voorwerp kan namelijk heel fijn zijn voor je kleuter.

Eerste schooldag middelbare school

Van basisschool naar middelbare school

Gaat je kind binnenkort voor het eerst naar de middelbare? Dan is dat een hele verandering. Met de volgende checklist weten jullie in elk geval zeker dat je kind niets vergeet. En dat is fijn, want een goede voorbereiding is soms al een hele geruststelling.

Checklist eerste schooldag

Paar weken voor de eerste schooldag

  • Route naar school voorbereiden
  • Eventueel outfit voor eerste schooldag bepalen
  • Rooster downloaden en uitprinten
  • Agenda, schriften, schooltas en schrijfwaren kopen
  • Boeken kaften
  • Eventueel contact leggen met klasgenootjes

Dag voor de eerste schooldag

  • Outfit voor eerste schooldag klaarleggen
  • Wekker zetten
  • Vervoer checken (geen lekker fietsbanden, opgeladen ov-chipskaart etc.)
  • Schooltas klaarzetten met juiste boeken, agenda, schriften en schrijfwaren
  • Eventueel met nieuwe klasgenootjes afspreken om samen te reizen

Ochtend van de eerste schooldag

  • Op tijd opstaan
  • Ontbijten
  • Lunchtrommel vullen (kan eventueel de avond ervoor)
  • Douchen (kan eventueel de avond ervoor)
  • Aankleden, tanden poetsen, deodorant opdoen
  • Op pad gaan

Zo overleef je de eerste schooldag in de brugklas

De eerste keer naar de brugklas is minstens zo spannend als de eerste schooldag op de basisschool. Misschien kun je je zelf nog wel herinneren hoe je met knikkende knieën naar de middelbare school ging. Daarom delen we vijf handige tips om de eerste schooldag in de brugklas te overleven.

Bedenk dat zenuwen normaal zijn

Plaats het in een breder perspectief. Tieners zijn soms enorm bezig met hoe ze overkomen. Ze denken bijvoorbeeld dat ze raar zijn of dat ze de enige zijn die zich zenuwachtig voelen voor de eerste schooldag. Geef dan aan dat jij vroeger ook hartstikke zenuwachtig was toen je voor het eerst naar de middelbare school moest. Zo begrijpt je kind dat dit soort gevoelens er nou eenmaal bij horen en er mogen zijn. De halve klas zal waarschijnlijk gespannen zijn.

Bereid de route voor

Moet je kind een andere route fietsen, of voor het eerst met de bus of trein naar zijn of haar nieuwe school? Dan is het handig om al in de zomervakantie een paar keer proefritjes te maken. Zo weet je kind precies wat de reistijd is en hoeft hij of zij zich niet druk te maken over verdwalen of te laat komen.

Kies een leuke outfit voor de eerste schooldag

Zeurt je kind al weken om een bepaalde schooltas, spijkerbroek of paar schoenen? Als je budget het toelaat, kan het enorm helpen om hem of haar te trakteren op een mooie outfit. En er zijn gelukkig genoeg goedkope winkelketens vol hippe kleding die je kind een echte boost in zelfvertrouwen kunnen geven.

Investeer alvast in nieuwe contacten

Is de leerlingenlijst al bekend? Dan kun je opperen om alvast een paar nieuwe klasgenootjes te volgen op social media. Misschien kan je kind al met een paar kinderen kennismaken. Is dat nog te eng? Dan kan je kind in ieder geval alvast checken of er klasgenootjes tussen zitten die dezelfde hobby’s en interesses hebben.

Trakteer je kind op iets leuks

Verwen je kind op zijn of haar eerste schooldag met iets liefs. Bijvoorbeeld een klein cadeautje of zijn of haar favoriete eten. Zo associeer je zoon of dochter de eerste schooldag met iets positiefs. Ook leuk: het boek Hoe overleef ik de brugklas.

Weer naar school na de zomervakantie: handige tips

Back to school: ook als je kind niet naar een nieuwe school gaat, kan het best spannend zijn om na de zomervakantie weer naar school te gaan. Met deze vier handige tips begint je kind weer fris en fruitig aan een gloednieuw schooljaar.

Kom weer in het ritme

Zorg er tijdens de laatste weken van de zomervakantie al voor dat je in het juiste ritme komt. Laat je kind(eren) vroeg opstaan en op tijd naar bed gaan. Zo is het bioritme van je kind(eren) alvast gewend.

Koop nieuwe schoolspullen

Een nieuwe etui, lunchtrommel, agenda of schooltas: met mooie nieuwe schoolspullen heeft je kind meteen weer zin in het nieuwe schooljaar.

Spreek af met vrienden

Gaat je kind binnenkort weer naar school, dan kan het leuk zijn om alvast met vrienden of vriendinnen uit de klas af te spreken. Zo kunnen ze alvast wennen aan elkaars gezelschap. En het is natuurlijk hartstikke gezellig!

Vier het einde van de vakantie

Naar het zwembad, films kijken, naar een pretpark of een trampolinewedstrijd houden: doe iets wat je kind écht leuk vindt. Zo heeft je zoon of dochter aan het eind van de vakantie nog iets om naar uit te kijken en luid je het nieuwe schooljaar vol plezier in.

Eerste schooldag gedichtjes, quotes en teksten

Wil je je kind op een leuke manier succes wensen op zijn of haar eerste schooldag? Dan kun je dat doen met een leuk eerste schooldag gedichtje of quote. Verras je kind bijvoorbeeld met een lieve kaart op de eerste schooldag. Dat is ook leuk voor bijvoorbeeld de eerste schooldag na de zomervakantie of de eerste schooldag na een verhuizing.

Succes wensen eerste schooldag

Je mag naar school, wat een feest!
Nieuwe vriendjes, leuke spelletjes,
mooie knutselwerkjes en vrolijke liedjes
heel veel plezier lieve [naam]!

Gedicht eerste schooldag

Heel veel kindjes bij elkaar.
O wat leuk! Wat doen ze daar?
Spelen in de poppenhoek
Prentjes kijken in een boek
Verven met een grote kwast
Kijken of de puzzel past
Water drinken uit de kraan
Even bij de juffrouw staan
Dan een heel klein beetje moe
Nu maar vlug naar huis toe.

Eerste schooldag quote

This is a new year. A new beginning. And things will change.

– Taylor Swift

Fijne eerste schooldag!

Hopelijk wordt de eerste schooldag hartstikke leuk. En zo niet, dan gaat het plezier vast nog komen. Alle nieuwe dingen zijn tenslotte een beetje spannend. Misschien vind je de volgende artikelen trouwens ook wel leuk:

📚 Bedankt juf tekst: lieve woorden voor juf en meester
🎉 Verjaardagswensen voor kinderen: teksten bomvol confetti!
🍎 Uitdeeltraktaties: 17 feestelijke en gezonde ideeën!